Kurczę pieczone, czyli najprostszy sposób na smaczny obiad :)

Mięso drobiowe, konkretnie mięso z kurczaka, wg moich synów jest najsmaczniejsze i być może dlatego stale słyszę prośbę, by tym razem na obiad zamiast pieczeni, czy kotletów schabowych były udka :) Do niedawna królowała pierś z kurczaka, ale od jakiegoś czasu spadła z piedestału, bo pierwsze miejsce zajęły właśnie udka :)
Prawdą jest, że aby udka były naprawdę smaczne, przydałaby się im marynata, w której mogłyby poleżeć przynajmniej kilka godzin. Oczywiście idealnym rozwiązaniem jest całonocne marynowanie, ale tych kilka godzin też wystarczy. Zwłaszcza, że czasem nagle zapowiedzą się goście, którzy jedli już u nas mięso z grilla, zapiekanki i pizzę... Wystarczy tylko wyskoczyć do sklepu, kupić odpowiednią ilość mięsa i szybko w domu skomponować marynatę, do której włożymy umyte udka. A za jakiś czas włożyć do piekarnika, by w czasie, gdy goście piją kawę, zajadają się ciachem i prowadzą ożywioną rozmowę z domownikami, udka pięknie się w piecu rumieniły :)
Ja osobiście preferuję udka z dobrze upieczoną skórą, która często jest chrupiąca. Ja osobiście zawsze z niej rezygnuję, bo po prostu mi nie smakuje, ale mąż za to cieszy się podwójnie :) Staram się także tak dobierać składniki marynaty, by po upieczeniu mięso było zjadliwe, a to znaczy tylko tyle, że nie przepadamy za ostrymi i palącymi przyprawami, które niektórzy zbyt ochoczo dodają do swoich potraw. Ale skoro im smakują...ich wybór:) Dla każdego coś smacznego!
Przedstawię kilka propozycji na, moim zdaniem, apetyczne mięso, które powinno zasmakować fanom kurczaka :)
Moja pierwsza propozycja to Pieczone dramstiki. Do ich przygotownia będziemy potrzebowali:
- dramstiki 12 szt
- olej rzepakowy 2 łyżki
- kucharek 3/4 łyżeczki
- gotowa przyprawa do drobiu
Dramstiki, zwane też pałkami dokładnie myjemy, osuszamy i "partiami"układamy w misce. Przyprawiamy każdą warstwę do smaku i polewamy olejem. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnie przekładamy na dużą blachę i pieczemy w piekarniku w temp. ok. 150 stopni przez ok. 75 min. Ważne jest by od czasu do czasu mięso polewać sosem, który zawsze powstaje w czasie pieczenia. Podajemy np. z warzywami z wody.
Drugi przepis jest na Udka pieczone z pieczarkami. Aby je przygotować musimy posiadać:
- ćwiartki z kurczaka 5 szt
- oliwa orzechowa 2-3 łyżki
- kucharek 2/3 łyżeczki
- papryka słodka 1/2 łyżeczki
- dowolna mieszanka przypraw do kurczaka 1 łyżeczka
- pieczarki 300 g
Udka dokładnie myjemy, osuszamy np. papierowym ręcznikiem i wsadzamy do naczynia, np. do miski. Zalewamy oliwą, posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy potrząsając naczyniem. Odstawiamy na 1-2 godzinę, po czym przekładamy na dużą blachę (pozostałości z naczynia nie wylewamy tylko w czasie pieczenia polewamy kurczaki). Pieczemy w temp. 130 stopni przez ok. 70 min. od czasu do czasu polewając mięso. Pod koniec pieczenia dodajemy umyte i bardzo grubo skrojone pieczarki. Pieczemy jeszcze ok. 10 min. Potem wyciągamy z piekarnika i czekamy ok. 2 min. Następnie mięso wykładamy na półmisek i "obkładamy" pieczarkami.
Trzecia propozycja to takie dwa w jednym, czyli Udka pieczone z warzywami. Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będą:
- udka z kurczaka 6-7 szt
- oliwa orzechowa 2
- czosnek 2-3 ząbki
- zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- majeranek 1 łyżeczka
- papryka słodka mielona 2/3 łyżeczki
- kucharek 2/3 łyżeczki
- ziemniaki 4-5 szt
- marchewka 2-3 szt
- pieczarki 7-8 szt
Z oliwy, rozdrobnionego czosnku i przypraw przygotowujemy marynatę; wszystko ze sobą po prostu łączymy. Udka dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy, po czym dokładnie obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy na ok. 45 min. Jarzyny obieramy/myjemy i kroimy w plastry. Posypujemy kucharkiem, majerankiem i mieszamy. Na dużej blasze układamy udka, "obsypujemy" jarzynami i wkładamy do nagrzanego do temp. 160 stopni piekarnika. Najpierw przez ok. 30 min. pieczemy pod folia aluminiową, a następnie przez ok. 60 min. bez przykrycia. Upieczone udka podajemy razem z jarzynami na półmisku :)
I na zakończenie wersja z lekko słodkim akcentem, czyli Udka pieczone,marynowane w miodzie. Chciałam nieco zmienić smak pieczonych ćwiartek, a, że bardzo lubię mięsa na słodko pomyślałam o miodzie. Sprawdził się idealnie! Do tego przepisu musimy posiadać:
- udka z kurczaka 4 szt
- sos sojowy 1 łyżeczka
- miód 25 g
- papryczka chilli 2/3 łyżeczki
- oregano 1/2 łyżeczki
- przyprawa curry 1/2 łyżeczki
- oliwa orzechowa 2 łyżki
Z miodu, oliwy i przypraw przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy w naczyniu, w którym udka będą się marynowały. Umyte i osuszone udka obtaczamy w marynacie, następnie z powrotem przekładamy do naczynia i na noc chowamy do lodówki. Wykładamy na blachę i pieczemy w nagrzanym do ok. 150 stopni piekarniku przez ok. 80-100 min.
Propozycji na udka pieczone jest zdecydowanie więcej. Ja zaproponowałam tych kilka, które przetestowałam i wiem, że z czystym sumieniem mogę polecić :)