Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielono mi...

Szpinak.... Wiele osób go nie lubi, bo kojarzy im się głównie ze stołówkową papką, na którą nie sposób było patrzeć, ani jej jeść...

Szpinak….

Wiele osób go nie lubi, bo kojarzy im się głównie ze stołówkową papką, na którą nie sposób było patrzeć, ani jej jeść… W moim rodzinnym domu często pojawiał się na stole, pod różnymi postaciami, ale nigdy nie jedliśmy jego młodych liści… Dopiero kilka lat temu pierwszy raz kupiłam go trochę i postanowiłam poeksperymentować… I tak testuję go co jakiś czas na różne sposoby i z każdą próbą bardziej zakochuję w jego smaku… A, że oprócz wspaniałych doznań smakowych, warzywo to dostarcza dużo żelaza, potasu, wapnia, miedzi, cynku, fluoru, chloru czy też witaminy K, B1, B2 czy B6, to polecam go wszystkim, którzy oczywiście nie mają problemów z nerkami czy wątrobą, ani nie cierpią na reumatyzm i artretyzm, gdyż oni niestety powinni go unikać…  Jeśli zatem nie należysz do grona tych nieszczęśników, którzy nie powinni jeść szpinaku, może skusisz się na pierś z kurczaka z młodym szpinakiem albo jedną z moich propozycji sałatkowych, gdyż z uwagi na jego walory smakowe, ale też prostotę przygotowania, młodych liści używam głównie do przygotowania sałatek.

 

I tak proponuję:

Młody szpinak z prażoną dynią,

 do którego przygotowania potrzebować będziesz:

20 dag młodego szpinaku,

 10 dag pestek dyni,

 6 łyżek oliwy z oliwek,

 2 łyżki octu winnego,

miód,

musztardę dijon oraz sól i pieprz

 

Oczywiście młode liście, tak jak te już dojrzałe, powinieneś dokładnie przebrać i opłukać. Następnie zmieszaj oliwę z octem winnym, dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem. Pestki dyni upraż na rozgrzanej patelni i dodaj do szpinaku. Wlej przygotowany sos winegret i dokładnie wymieszaj. Otrzymasz mniej więcej tak wyglądającą ekspresową w przygotowaniu sałatkę:

 

Jeśli natomiast masz trochę więcej czasu, możesz przygotować

Sałatkę z młodego szpinaku z prażonym słonecznikiem

Potrzebujesz tylko:

20 dag młodego szpinaku,

 4 małe pomidory,

 1 średniego ogórka,

pół średniej czerwonej papryki,

 10 dag łuskanego słoneczniku,

 6 łyżek oliwy  z oliwek,

 2 łyżki octu winnego,

miód oraz sól i pieprz.

 

Oczywiście ogórka musisz obrać, a następni pokroić w ćwiartki talarków. Do ogórka dodać musisz pokrojone w szesnastki pomidory, dokładnie opłukany szpinak oraz pokrojoną w cienkie paski paprykę. Ocet łączysz z oliwą, doprawiasz do smaku miodem, solą oraz pieprzem i tak przygotowanym sosem polewasz warzywa, które następnie dokładnie mieszasz. Słonecznik prażysz na rozgrzanej patelni, dodajesz do warzyw, mieszasz delikatnie i podajesz do jedzenia od razu po przygotowaniu.

 Zielono mi...

A jeśli, jak ja, należysz do smakoszy serów pleśniowych, to również dla Ciebie mam propozycję, a tj.:

Szpinak z sosem serowym i pomidorkami cherry.

Musisz tylko zaopatrzyć się w:

10 dag młodego szpinaku,

5 dag sera z niebieską pleśnią (może być lazur),

10 pomidorków cherry,

100 ml śmietany 12 %,

3 łyżki octu winnego,

Sól, pieprz i cukier do smaku.

 

Oczywiście warzywa musisz dokładnie opłukać, a pomidorki dodatkowo pokroić w ćwiartki. Następnie miksujesz śmietanę z serem, dodajesz ocet i sos doprawiasz do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sosem polewasz młody szpinak i delikatnie mieszasz. Na górze układasz pokrojone pomidorki. Oczywiście podajesz od razu po przygotowaniu:

 

Jeśli jednak lubisz sałatki z owocami, to możesz przygotować:

Młody szpinak z pomarańczą i prażonym słonecznikiem.

 

Potrzebujesz tylko:

10 dag młodego szpinaku,

1 pomarańczę,

4 łyżki łuskanego słoneczniku,

6 łyżek oliwy  z oliwek,

 2 łyżki octu winnego,

miód oraz sól i pieprz.

 

Pomarańczę musisz obrać ze skórki i wyfiletować, tj. wyciąć sam miąższ bez skórki, a każdy filet przekroić na pół. Szpinak oczywiście dokładnie przebierasz i płuczesz. Ocet mieszasz z oliwą, doprawiasz do smaku miodem, solą i pieprzem i tak przygotowanym sosem polewasz szpinak z pomarańczą, delikatnie mieszasz i na koniec sałatkę posypujesz uprażonym na gorącej patelni łuskanym słonecznikiem, by otrzymać:

 

A jeśli wolisz bardziej „treściwe” sałatki, możesz przygotować:

 

Młody szpinak z piersią kurczaka

 

Wcześniej musisz się jednak zaopatrzyć w:

15 dag szpinaku

1 średniego ogórka,

1 pomidora oraz 12-15 pomidorków cherry,

1 pierś z kurczaka,

2 łyżki octu winnego,

6 łyżek oliwy z oliwek,

2 łyżki oleju,

1 łyżeczka musztardy Dijon,

miód,

sól, pieprz oraz rozmaryn i estragon

oraz po 2 łyżki łuskanego słoneczniku i pestek dyni.

 

Oczywiście pierś z kurczaka musisz dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić na 2-3 cienkie kotleciki, które skropisz olejem, posypiesz solą, pieprzem oraz odrobiną rozmarynu i estragonu i odłożysz na 2 godziny w chłodne miejsce. Szpinak musisz przebrać i opłukać, ogórka obrać pokroić w ćwiartki talarków, pomidora pokroić w cienkie półtalarki, a pomidorki cherry w ćwiartki. Ocet mieszasz z oliwą i musztardą, doprawiasz do smaku solą, pieprzem i miodem. Przygotowane wcześniej piersi z kurczaka grillujesz z obu stron na ogrodowym grillu lub patelni grillowej, albo na zwykłej patelni z grubym dnem. Gdy będą już gotowe do spożycia, polewasz szpinak z ogórkiem i pokrojonym, pomidorem przygotowanym wcześniej sosem i dokładnie, ale delikatnie, wszystko mieszasz. Układasz sałatkę na talerzykach, na niej kładziesz pokrojoną w cienkie paski pierś z kurczaka, dekorujesz ćwiartkami pomidorków cherry i posypujesz prażonym słonecznikiem i pestkami dyni.

 

Jeśli natomiast w ogóle nie przepadasz za sałatkami, w co wątpię, lub masz ochotę na większy kawałek mięsa, możesz oczywiście przyrządzić filet z kurczaka z młodym szpinakiem, do którego przygotowania potrzebować będziesz:

2 kotlety z piersi z kurczaka,

 10-15 listków młodego szpinaku,

trochę tłuszczu do smażenia,

 4 plasterki masła,

sól oraz pieprz

 

Kotlety z piersi kurczaka musisz oczywiście lekko rozbić tłuczkiem i posypać solą oraz pieprzem. Na kotletach układasz następnie umyte młode liście szpinaku, zwijasz je i związujesz nitką lub spinasz wykałaczkami. Roladki smażysz  na rumiano rozgrzanym tłuszczu. Gdy piersi będą już usmażone, ściągasz z nich sznurek (lub też wyciągasz wykałaczki) i kroisz po skosie na pół. Na każdym kawałku układasz po plasterku masła i podajesz z ulubionymi dodatkami.

 Zielono mi...

Jeśli jednak, będąc dzieckiem, nabawiłeś się awersji do szpinaku, może przełamiesz się i spróbujesz jego młodych liści, bo naprawdę warto…

Część z w/w przepisów oczywiście już dziś znajdziesz w mojej księdze, a pozostałe trafią do niej jutro.

 

Pozdrawiam i życzę smacznego :D

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak