Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZIELONE WYZWANIA cz.II

Kolejny etap zielonego wtajemniczenia. Był już zdrowy szpinak czas na pogłębienie wiedzy i kolejne wyzwanie

Kolejnym dziwactwem,którego się obawiałam był dziwnie brzmiący jarmuż,ale ciągle pogłębiam swoja wiedzę w dziedzinie zielonych koktajli i je testuję,więc czemu nie podjąć i tego wyzwania
Tym razem w mikserze wylądował jarmuż. Co to takiego? Jak dla mnie, do tej pory to taki chwast z dobrym PR-em ;), ale po spróbowaniu tego koktajlu zwracam honor, chwast nie chwast ( tak naprawdę roślina kapustowata) nadaje się do spożycia. I tak jak moje uprzedzenie do szpinaku tak i do jarmużu odeszło w zapomnienie. Jeśli chodzi o zielone koktajle moim zdaniem jarmuż nie przebije tych ze szpinakiem ze względu na to, że jest twardszy i trudniej go rozdrobnić tak aby koktajl był rzeczywiście gładki i nie było w nim grudek, ale warto spróbować, żeby poznać jego smak.

KOKTAJL JARMUŻOWY

Składniki:

(na 1 porcję)
1 garść jarmużu
1 banan
2 mandarynki
sok pomarańczowy (opcjonalnie do rozrzedzenia)

Przygotowanie:

Banana i mandarynki obieramy, dzielimy na części i wrzucamy do blendera. Dodajemy umyte listki jarmużu (bez twardych części/żyłek). Miksujemy. Jeśli koktajl jest za gęsty dolewamy sok pomarańczowy.

uwaga:
Jarmuż ma twarde żyłki/nerwy, więc trzeba go dłużej miksować niż szpinak. Słaby blender może nie dać rady i będą grudki w koktajlu dlatego przed dodaniem wrzuceniem do blendera najlepiej spróbować oderwać same zielone części jarmużu i tylko tych części używać.

ZIELONE WYZWANIA cz.II

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak