Wiosna w kalendarzu, ale zanim pojawi się w pełni na naszych talerzach, warto sięgnąć po kiełki. Kiełki to samo zdrowie i prawdziwa bomba witaminowa.
Zanim jeszcze pojawią się wszystkie nowalijki, warto sięgnąć po kiełki.Kiełki to prawdziwa bomba witaminowa.
Kiełki to samo zdrowie, są doskonałym źródłem mikroelementów, soli mineralnych oraz innych składników odżywczych. Obfitują w wartościowe białka i kwasy tłuszczowe omega-3, są także bogate w błonnik.
Można pokusić się o samodzielną hodowlę lub kupić gotowe. Znajdziemy je w różnych odmianach.
Do najpopularniejszych drobnych należą: kiełki brokuła, rzodkiewki,lucerny
i grubsze odmiany to: kiełki fasoli, soi, soczewicy .
Rzadziej spotykane kiełki pszenicy, owsa, siemienia lnianego .
Jak je hodować?
Są 3 sposoby hodowania kiełków:
na sitku, na ligninie(ewentualnie na wacie) i w kiełkownicy.
Dobrze wypłukane nasiona moczymy w letniej, przegotowanej wodzie.( mniejsze nasiona moczymy 4-6 godzin,większe 10-12 godzin. Następnie nasiona dokładnie płuczemy i odstawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej, przepłukując je. Przepłukiwać należy przynajmniej dwa razy dziennie, odsączając nadmiar wody. Kiełki powinny rosnąć w półcieniu, nie należy zostawiać ich na pełnym słońcu, np. na parapecie.
Jak jeść?
Najlepiej świeże, na surowo, chociaż do kupienia są też mieszanki typu stir-fry do smażenia.
Kiełki możemy jeść na kanapce z serkiem, wędliną, z pastą lub dodać trochę jajecznicy albo do zupy. Są składnikiem wielu wiosennych sałatek.
Przepisy:
Kasza bulgur z kiełkami
składniki:
1 szklanka kaszy bulgur
1 garść kiełków brokuła
1 garść kiełków lucerny
1 garść kiełków typu stir-fry
szczypta soli i pieprzu do smaku
sos:
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sok z 1/3 cytryny
przygotowanie:
Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu.
Do ugotowanej kaszy dodajemy kiłki brokuła, lucerny oraz podsmażone kiełki typu stir-fry i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.W małej miseczce łączymy majonez, musztardę oraz sok z 1/3 cytryny, dokładnie mieszamy i polewamy sosem sałatkę.
Babka z kiełkami
Składniki:
100 ml mleka
40 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
300 g mąki + 3 łyżki
3 jajka
125 g masła
2 łyżki kminku
100 g kiełków mieszanych
szczypta soli
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, do których dodajemy 3 łyżki mąki oraz 1 łyżeczkę cukru.
Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Kminek prażymy na suchej patelni. Masło rozpuszczamy.
Do 300 g mąki dodajemy, szczyptę soli, resztę cukru, kminek a następnie jajka, rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy. Mieszamy. Dodajemy kiełki, wyrabiamy jeszcze chwilę. Ciasto musi być miękkie i elastyczne. Po wyrobieniu odstawiamy przykryte ścierką do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, przekładamy do formy na babkę i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach