Nasiona i pestki w zdrowej kuchni

Opublikowano: 01.04.2016
Autor: Wiktoria29
Nasiona i pestki w zdrowej kuchni
Nasiona i pestki są podstawą zdrowej diety. Są niezbędne w kuchni każdego, kto chce dbać o zdrowie i dobrą formę. Dostarczają niezbędnych wartości, witamin i soli mineralnych. Pomagają dbać o linię. Są niezwykle pożywne, sycące i dodają energii.

Nasiona i pestki są podstawą zdrowej diety. Są niezbędne w kuchni każdego, kto chce dbać o zdrowie i dobrą formę. Dostarczają niezbędnych wartości, witamin i soli mineralnych. Pomagają dbać o linię.Są niezwykle pożywne, sycące i dodają energii. Stanowią świetną przekąskę, więc zamiast sięgać po coś słodkiego lepiej schrupać garść pożywnej mieszanki nasion lub pestek.

Nasiona i pestki są naturalnym źródłem skoncentrowanych składników pokarmowych: zawierają roślinne białko, są bogate w niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A,D, i E.

 

NAJCZĘŚCIEJ STOSOWANYMI W KUCHNI SĄ:

Nasiona słonecznika

Zawierają witaminę E, A, K, magnez, wapń, potas, cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B. Są świetnym antyoksydantem neutralizującym wolne rodniki. Stymulują układ odpornościowy. Obniżają cholesterol, chronią serce i układ krążenia. Regulują ciśnienie krwi. Wzmacniają wzrok i oczyszczają organizm z toksyn

Nasiona (pestki) dyni

to bogactwo składników odżywczych, występuje w dużej ilości magnez,cynk oraz  witamina E Zawierają cynk, wapń, magnez, potas, fosfor, mangan, miedź, selen, krzem i żelazo. Poza tym witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz lecytynę. Korzystnie działają na serce i układ krążenia. Wspomagają układ moczowy

Nasiona lnu tzw.siemię lniane

to najbogatsze  źródło  wielu cennych składników występuje w nim duża ilość kwasów tłuszczowych, eliminujących nadmiar tzw. złego cholesterolu, zawierają błonnik pokarmowy,witaminy z grupy B, sole mineralne i lecznicza lecytynę.Zalecane są w chorobach układu pokarmowego, ponieważ dzięki dużej zawartości błonnika wzmaga perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom

Nasiona sezamu

Zawierają witaminy A, B i E,magnez, wapń, żelazo, cynk, błonnik, lecytynę i fosfaty. Sezam korzystnie wpływają na pamięć i system nerwowy.  wzmacnia zęby i kości chroniąc przed osteoporozą. Wspomaga pracę  wątroby. a ciekawostką jest to,że przeciwdziałają  przedwczesnemu siwieniu.

Nasiona Chia (szałwii hiszpańskiej)

Są bogate w przeciwutleniacze, magnez, wapń, żelazo, błonnik, witaminę C i kwasy omega-3. Wspomagają utratę wagi. Chronią przed chorobami serca, rakiem i cukrzycą

Nasiona i pestki w zdrowej kuchni

 

Jak je przechowywać?

Najlepiej w ciemnych słoikach, papierowych torebkach  ale nigdy nie w plastikowych opakowań.


Jak je jeść?

Nasiona i pestki można jeść surowe, suszone lub prażone. Możemy je dodawać do sałatek, surówek, pieczywa, zup i jogurtów, czy koktajli.

 

GARŚĆ PRZEPISÓW:

CHLEB ORKISZOWY PEŁEN ZIAREN

 

 Nasiona i pestki w zdrowej kuchni

Składniki:
2,5 szklanki mąki orkiszowej

2 szklanki wody

1/2 szklanki płatków orkiszowych (lub owsianych)

1/3 szklanki otrąb

1/4 szklanki siemienia lnianego złotego lub brązowego

2 łyżeczki pestek dyni

2 łyżeczki pestek słonecznika

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

zakwas pszenny (lub żytni )

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na chleb mieszamy, a powstałe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i poruszonej mąką lub otrębami. (formą z ciastem dobrze jest postukać o podłogę, aby pozbyć się powietrza z dna formy). Ciasto z wierzchu posypujemy otrębami i odstawiamy na co najmniej 8 godzin do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 50 minut

 

 

KREM Z PORA Z PESTKAMI DYNI

Nasiona i pestki w zdrowej kuchni

Składniki:

1 litr bulionu warzywnego

liść laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

1 duży por

3 ziemniaki

1/2 szklanki mleka

olej rzepakowy lub słonecznikowy

sól i pieprz do smaku

pestki dyni

Przygotowanie:

Pora kroimy w piórka i podsmażamy na oleju rzepakowym (może być słonecznikowy, nie pozostawia tak specyficznego posmaku w zupie).
Kiedy por będzie "zeszklony" dodajemy go do garnka z gotującym się wraz z liściem laurowym i zielem angielski bulionem.
(Ziele angielskie i liść laurowy najlepiej wrzucić w specjalnym woreczku lub kuli do gotowania przypraw, łatwiej je wyjąc przed miksowaniem zupy)

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę wrzucamy do gotującej się zupy.
Kiedy ziemniaki będą już miękkie , wyjmujemy z zupy liść laurowy, a zupę miksujemy blenderem na gładki krem . Następnie dodajemy mleko. Podgrzewamy dalej
Na końcu doprawiamy do smaku według uznania solą i pieprzem.
Podajemy posypane pestkami dyni

 

SAŁATKA MAKARONOWA Z MIKSEM ZIAREN

Nasiona i pestki w zdrowej kuchni

 

Składniki:
250 g makaronu muszelki
1/2 słoika suszonych pomidorów
100 g szynki parmeńskiej
gotowy sałatkowy miks ziarenek lub: po 1 łyżeczce ziaren słonecznika, pestek dyni i orzeszków piniowych i sezamu
1 łyżka octu
1 ząbek czosnku
50 g parmezanu

Przygotowanie:
Makaron gotujemy. Szynkę kroimy na paski. Pomidory odsączamy z zalewy (zalewy nie wylewamy) i kroimy także w paski. 
Ziarenka prażymy na suchej patelni. 
Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy.
Do zalewy z pomidorów dodajemy ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy dokładnie. Takim sosem polewamy sałatkę.
Całość posypujemy grubo startym parmezanem.


 

prymat