Zebry to wdzięczne zwierzęta, gatunek ssaka z rodziny koniowatych. Zebry żyją stadnie na trawiastych terenach Afryki, na południe od Sahary. Chyba każdy myśli, że zebra to zwykły, parzystokopytny ssak, ale jest coś w nich wyjątkowego. Każda zebra ma inne pasy – kolor ten sam, ale ułożenie i szerokość się różnią. Jak spojrzeć na zebrę, to niba każda inna ma takie same pasy - ale nie! Każda ma inne. Tak też jest z tego typu wypiekami, co upieczemy, to będzie inne niż poprzednio:)
ZEBRA Z JABŁKAMI
Składniki:
1,5 szklanki mąki
2 szklanki cukru
5 szt jajka,
2 łyżki kakao,
olejek rumowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka oranżady,
1/2 szklanki margaryny lub oleju
Ubić pianę z białek, następnie dodać cukier i żółtka. W następnej kolejności dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, wlać oranżadę i rozpuszczoną margarynę. Zmiksować na gładką masę. Podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać po równo do mas i lekko wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Nakładać na przemian masy na środek formy. Raz jasną raz ciemną. Piec w 180 stopniach ok 1 godziny. Smacznego!