Zdrowe śniadanie - z makrelą w pomidorach

Opublikowano: 01.10.2012
Autor: wedith1
Zdrowe śniadanie - z makrelą w pomidorach
Postanowiłam przygotować dla Was serię moich propozycji śniadaniowych. Każdą opatrzę wartościami odżywczymi, przepisem, oraz kilkoma słowami na temat ZDROWYCH składników. Dzisiaj propozycja, która bardzo przypadła mi do gustu, gdyż uwielbiam ryby - z makrelą w pomidorach. Zapraszam:)

Filet z makreli w puszce....zdrowy czy niezdrowy? Mówi się że zawiera dużo konserwantów, ale powiem szczerze że wartości odżywczych zachowuje wystarczająco do utrzymania prawidłowej diety. Wiec jeśli chodzi o mnie - jestem za :)

Ryby obfitują w niezbędna dla nas nienasycone  kwasy tłuszczowe. W puszczce w 100g rybie  na 15g tłuszczu przypada 3,9g tłuszczów wielonienasyconych, z czego 2,8g to kwasy Omega 3.

  • Kwasy Omega 3:  działają przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie, wzmacniajądo na system immunologiczny, wpływają na konsentrację, obniżają podatność na stres i depresję (szczególnie wązne o poranku:)
Puszka makreli zawiera ok 6g tłuszczu bogatego w kwasy jednonienasycone.
  • Kwasy jednonienasycone: obniżają poziom LDL - złego cholesterolu

W 100g filetu z makreli znajduje się ok 16g białka łatwo przyswajalnego oraz z niską zawartością kwasów nasyconych (szkodliwych dla naszego zdrowia)

Na koniec warto również wspomnieć o witaminach i minerałach: jod, fosfor, selen, potas, witaminy A oraz z grupy B, które korzystnie wpływają na wygląd skóry i włosów, oraz wspomagają funkcjonowanie systemu nerwowaego.

Na śniadanie polecam porcję z warzywami:pomidory - o których powiem co nieco w nastęnych wpisach, rzodkiewka, szczypiorek, nie mogło sięobyć również bez jajeczka i kromeczki razowego pieczywa:)



  

 

Składniki:
0,5 opakowania makreli w pomidorach, 1 pomidor, 1 jajko, 1 rzodkiewka, 1 łyzka posiekanego szczypiorku, 1 kromka pieczywa razowego.

Jajko ugotowac na twardo, pomidora i rzodkiewkę pokroić, szczypiorek posiekać. Na talerzu ułożyć warzywa, rybę, jajko, posypać szczypiorkiem. Podawać z pieczywem

Wartości odźywcze 1 porcja: 
kcal: 313;  białko: 21,7g; tłuszcze: 14g; węglowodany: 29g; błonnik: 5,8g

prymat