Zdrowe śniadanie - z makrelą w pomidorach
Filet z makreli w puszce....zdrowy czy niezdrowy? Mówi się że zawiera dużo konserwantów, ale powiem szczerze że wartości odżywczych zachowuje wystarczająco do utrzymania prawidłowej diety. Wiec jeśli chodzi o mnie - jestem za :)
Ryby obfitują w niezbędna dla nas nienasycone kwasy tłuszczowe. W puszczce w 100g rybie na 15g tłuszczu przypada 3,9g tłuszczów wielonienasyconych, z czego 2,8g to kwasy Omega 3.
- Kwasy Omega 3: działają przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie, wzmacniajądo na system immunologiczny, wpływają na konsentrację, obniżają podatność na stres i depresję (szczególnie wązne o poranku:)
- Kwasy jednonienasycone: obniżają poziom LDL - złego cholesterolu
W 100g filetu z makreli znajduje się ok 16g białka łatwo przyswajalnego oraz z niską zawartością kwasów nasyconych (szkodliwych dla naszego zdrowia)
Na koniec warto również wspomnieć o witaminach i minerałach: jod, fosfor, selen, potas, witaminy A oraz z grupy B, które korzystnie wpływają na wygląd skóry i włosów, oraz wspomagają funkcjonowanie systemu nerwowaego.
Na śniadanie polecam porcję z warzywami:pomidory - o których powiem co nieco w nastęnych wpisach, rzodkiewka, szczypiorek, nie mogło sięobyć również bez jajeczka i kromeczki razowego pieczywa:)
Składniki:
0,5 opakowania makreli w pomidorach, 1 pomidor, 1 jajko, 1 rzodkiewka, 1 łyzka posiekanego szczypiorku, 1 kromka pieczywa razowego.
Jajko ugotowac na twardo, pomidora i rzodkiewkę pokroić, szczypiorek posiekać. Na talerzu ułożyć warzywa, rybę, jajko, posypać szczypiorkiem. Podawać z pieczywem
Wartości odźywcze 1 porcja:
kcal: 313; białko: 21,7g; tłuszcze: 14g; węglowodany: 29g; błonnik: 5,8g