Imprezowo - Przekąski z ciasta francuskiego

Opublikowano: 05.01.2014
Autor: wedith1
Imprezowo - Przekąski z ciasta francuskiego
Jeśli nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie jedzenia na przyjęcie, proponuję przekąski z ciasta francuskiego. Są szybkie w przygotowaniu, eleganckie i przede wszystkim smaczne :) Można nałożyć dowolne, ulubione składniki, zapiec i gotowe! Poniżej moje ulubione propozycje :)

Mini tartinki z ciasta francuskiego z serem szynką i suszonymi pomidorami

Imprezowo - Przekąski z ciasta francuskiego

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego, 1 łyżka mąki. 10 dag sera żółtego, 10 dag szynki, kilka suszonych pomidorów z zalewy, ketchup

Cisato francuskie wyłożyć na blat, oprószyć mąką z dwóch stron, podzielić na małe kwadraty. Brzegi każdego kwadratu delikatnie zawinąć.
Szynkę, ser żółty i suszone pomidory drobno pokroić, polać łyżeczką oliwy z zalewy z suszonych pomidorów, wymieszać całość.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć kawałki ciasta, następnie na każdy nałożyć farsz. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni ok 15-20 minut. Podawać z ketchupem.


Paluszki z ciasta francuskiego z kozim serem i anchois

Imprezowo - Przekąski z ciasta francuskiego

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego, 120 g koziego sera, kilka filetów anchois

Ciasto francuskie wyłozyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto pociąć na cienkie paski (nie muszą być równe).
Następnie całość posypać serem i posiekanymi drobno filecikami.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok 15 minut. 
Po upieczeniu poodrywać paseczki i ułożyc na talerzu. Podawać z DIPEM

Mini tartinki z ciasta francusksiego ze szpinakiem, bryndzą i pomidorem.

Imprezowo - Przekąski z ciasta francuskiego

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego, 200g szpinaku, 2 ząbki czosnku, 150 g bryndzy, 1 pomidor, 1 łyzka oliwy z oliwek, świeża bazylia do dekoracji

Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy wyciśnięty czosnek, szpinak, smażymy ok 4 minut. Odstawiamy z ognia. Pomidor obieramy, wydrążamy miąższ, kroimy na paseczki. Bryndzę kroimy w kosteczkę.
Ciasto francuskie podsypujemy mąką, kroimy na małe kwadraty. Foremki na mini babeczki wylepiamy kwadratami z ciasta francuskiego tak aby rogi wystawały do góry. Na ciasto naskładamy szpinak, pomidora i bryndzę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 15-20 minut. Dekorujemy listkami bazylii.

prymat