Chleb na diecie...jeść czy nie jeść?.... Mówi się że tuczy, odkłada na "boczkach"..... No w sumie racja jeśli je się go ....w dużym nadmiarze :) 2 kromeczki chleba spokojnie można zjesć na śniadanie. Dobry chleb zrobiony bez polepszaczy zawiera mnóstwo składników odżywczych takich jak węglowodany, białko, sole mineralne, witaminy z grupy B oraz PP i E.
Dlatego najbardziej polecane jest pieczywo ciemne. Nalezy zwrócić szczególną uwagę na skład takiego pieczywa gdyż niektóre chleby zamiast użycia mąki pełnoziarnistej są zabarwiane karmelem .
Jakie cechy mają dla naszego organizmu?
-zapewniają szczupłą sylwetkę (błonnik)
-poprawa koncentrację i pamięć ( żelazo, witaminy z grupy B)
-chroni przed nowotworami (chleby na zakwasie)
-zwmacnia organizm kobiet w ciąży (kwas foliowy, który wspomaga rzwój płodu, cynk, który poprawia odporność, żelazo, które chroni przed anemią i zwiększa odporność)
Ja wybrałam chleb wypiekany z mąki razowej nieoczyszczonej, gdyż zawiera mnóstwo błonnika i witamin z grupy B oraz bardzo przypadł mi do gustu smakowo:)
Dzisiejsze propozycje śniadaniowe: z sałatką z szynki z indyka, jajka i warzyw, oraz druga z twarożkiem i warzywami. Naprawdę pyszne!
Kanapka z sałatką
Składniki: 2 kromki chleba razowego, 0,5 jajka ugotowanego na twardo, 1 plasterek szynki z indyka, 1 łyżeczka posiekanego szcypiorku, 1 rzodkiewka, 1 plaster sera żółtego, 1 łyżeczka majonezu light.
Jajko, pokroić w paseczki razem z szynką, rzodkiewką i serem, dodać szczypiorek i majonez, wymieszać, ułożyć na kromkach chleba.
Wartości odżywcze:
kcal: 289; białko: 13g; tłuszcze: 11,8g; węglowodany: 38g; błonnik: 6,4g
Kanapka z twarogiem i warzywami.
Składniki: 2 kromki chleba razowego, 40g twarożku light, 1/5 papryki czerwonej, 1 rzodkiewka, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżeczka jogutru naturalneo, sól, pieprz, 6 plasterków ogórka zielonego
Twarożek rozgniatamy z jogurtem, dodajemy drobno pokrojoną paprykę, rzodkiewkę, szczypiorek, przyprawiamy, układamy na kromkach chleba, dekorujemy plastrami ogórka.
Wartości odżywcze:
kcal: 244; białko: 21g; tłuszcze: 2 g; węglowodany: 43 g; błonnik: 7,5g