Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowe nie musi być nudne- część 9

Z uwagi na fakt, że jutro nie będę miała dostępu do komputera, już dziś przedstawiam Wam moja propozycję na pyszne danie z kaszą- tym razem na słodko :)

Przygotowanie trufli z kaszy gryczanej jest dziecinnie proste i co najważniejsze nie wymaga zbyt wiele czasu, nie trzeba bowiem piec ciasta, a nikt na pierwszy rzut oka nie zorientuje się, że do ich przyrządzenia wykorzystano kaszę gryczaną. Oczywiście z tofu możecie zrezygnować, dać mniej lub więcej cukru- wszystko zależy od Was. Trufle mają być idealnie słodkie, co w moim odczuciu oznacza dolną granicę słodkości przeciętnego człowieka J Do ich przygotowania potrzebujecie:

 

½ szklanki kaszy gryczanej

7-8 dag naturalnego tofu

10 ciasteczek holenderskich

10 dag czekolady gorzkiej

10 łyżek likieru grenadine

85 ml śmietany 30 %

3 dag margaryny Kasia

2 łyżki drobnego cukru (ale nie pudru)

Czekoladową posypkę do ciast

 

Kaszę gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu, hartujemy zimną wodą, miksujemy w rozdrabniaczu. Ciastka wkładamy do woreczka foliowego, dosyć mocno rozdrabniamy, po czym wsypujemy do rozdrabniacza, dodajemy likier grenadine i pokruszone tofu, dokładnie miksujemy. Dodajemy do kaszy gryczanej. Margarynę rozpuszczamy w niedużym garnuszku, wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy do czasu aż czekolada się rozpuści. Gorący płyn wlewamy do kaszy gryczanej i dokładnie mieszamy do czasu połączenia się wszystkich składników, wsypujemy cukier i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wkładamy na całą noc do lodówki. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, które obtaczamy w czekoladowej posypce do ciast. Przed podaniem trzymamy w chłodnym miejscu.

Zdrowe nie musi być nudne- część 9 

Smacznego :) 

anemon 08.06.2012 10:38
Powiem krótko - rewelacyjne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak