Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowe nie musi być nudne- część 8

Kolejna propozycja na zdrowe i pyszne danie, a mianowicie dorsz zapiekany z kaszą gryczaną.

Gdy nie mam czasu na siedzenie w kuchni, przygotowuję dania, które "same się robią". Z całą pewnością należy do nich zapiekanka z ryby i kaszy gryczanej. Do jej przygotowania potrzebne są:

 

1 szklanka kaszy gryczanej

2 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

2 duże filety z dorsza

10 dag sera mascarpone

½ szklanki suszonych grzybów

Przyprawa do ryb

Masło do wysmarowania formy

2 plastry żółtego sera

Sól

Pieprz

 

Kaszę gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do wody liście laurowe i ziele angielskie. Odcedzamy. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy 300 ml wody i gotujemy do miękkości. Grzyby kroimy w cienkie paski i dodajemy do kaszy. Do wywaru z gotowania grzybów dodajemy ser, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Wlewamy do kaszy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Rybę kroimy w paski o grubości około 1,5- 2 cm i posypujemy z obu stron przyprawą do ryb. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, wsypujemy nieco mniej niż połowę kaszy, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy rybą. Zasypujemy pozostałą kaszą. Posypujemy poszarpanymi kawałkami sera. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 160 stopni.

Zdrowe nie musi być nudne- część 8 

Smacznego :) 

smerfetka79 08.06.2012 15:44
chętnie bym zjadła bo uwielbiam i jedno i drugie:)
anemon 08.06.2012 09:55
Też lubię jak "się samo robi".
anemon 08.06.2012 09:55
Też lubię jak "się samo robi".

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak