Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowe nie musi być nudne- część 6

Zapomnieliście, że dziś sklepy są zamknięte i nie macie pomysłu co przygotować na obiad ? Jeśli macie papier ryżowy i kaszę gryczaną oraz kilka innych składników polecam Wam sajgonki.

Do ich przygotowania potrzebować będziecie:

1/2 szklanki kaszy gryczanej

6 średnich pieczarek

1 średnią marchewkę

1 czubatą łyżkę sproszkowanych suszonych grzybów (zamiast nich możecie użyć bulionową kostkę grzybową)

dużą garść kiełków fasoli mung ze słoiczka

½ średniej cebuli

3-4 liście kapusty pekińskiej

2 małe pomidory

sos sojowy

papier ryżowy

olej rzepakowy

sól

pieprz

 

Marchew i pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy, dodajemy do warzyw, studzimy. Dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz drobno posiekaną kapustę. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy do pozostałych składników wraz z kiełkami fasoli mung i sproszkowanymi grzybami (proszek uzyskałam używając rozdrabniacza, ale można do tego celu użyć np. elektrycznego młynka do kawy), doprawiamy do smaku pieprzem i sosem sojowym. Papier ryżowy moczymy przez 1-2 sekundy w wodzie (można go smarować wodą przy pomocy pędzelka, ale poręczniej jest nalać wodę do miski i zanurzać na chwilę arkusze papieru), nakładamy farsz, zwijamy sajgonki i smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju rzepakowym. 

Zdrowe nie musi być nudne- część 6 

W kolejnych wpisach podzielę się z Wami przepisami m.in. na trufle z kaszy gryczanej, lody z kaszy kukurydzianej czy też tartę ze szparagami z kaszy jaglanej. A już jutro dorsz zapiekany z kaszą gryczaną. Smacznego :) 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak