Zdrowe nie musi być nudne- część 5
Do przygotowania pożywnej sałatki z kaszą gryczaną potrzebne nam będą:
1 szklanka kaszy gryczanej
10 połówek suszonych pomidorów w oleju
5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
10 dag sera z niebieską pleśnią
30 dag piersi z indyka
10 dag kiełków na patelnię (mieszanka kiełków fasoli mung, soczewicy i cieciorki)
1 pęczek szczypiorku
4 rzodkiewki
1 ogórek około 20 dag
olej rzepakowy
sól
pieprz
chili
Kaszę gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu. Hartujemy, odcedzamy. Pierś z indyka kroimy w niewielką kostkę lub paski i przesmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Doprawiamy solą, pieprzem i chili, studzimy, a na tej samej patelni przez 3-4 minuty podsmażamy mieszankę kiełków. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski, dodajemy do kaszy wraz z usmażoną piersią. Ser kroimy w drobną kostkę, około 3 dag pozostawiamy do dekoracji, pozostały dodajemy do kaszy. Ostudzone kiełki dorzucamy do kaszy, wlewamy olej z suszonych pomidorów i dokładnie mieszamy. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy wraz z umytą rzodkiewką w ćwiartki talarków. Dodajemy do sałatki, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrównujemy powierzchnię sałatki, posypujemy pozostałym serem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.
Oczywiście osoby, które nie przepadają za serem pleśniowym mogą z niego zrezygnować, lecz wg mnie doskonale się on komponuje z pozostałymi składnikami.