Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowe nie musi być nudne- część 30

A może macie ochotę na zielone naleśniki z kaszą jęczmienną ?

Do przygotowania tego zdrowego i kolorowego posiłku potrzebne Wam będzie:

Na naleśniki:

 

szklanka mleka

1 szklanka mąki pszennej

1 duże jajko

1 łyżka oliwy z oliwek

5 dag rukoli

 

Na pomidorową salsę:

 

30 dag dojrzałych pomidorów

1/2 małej czerwonej cebuli

1 duży ząbek polskiego czosnku

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1/2 małej limonki

1/2 małego chili

40 ml oliwy z oliwek

sól

pieprz

 

Dodatkowo:

5 dag sera pleśniowego

mix sałat

1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej

1/2 czerwonej papryki

 

Do mleka dodajemy jajko, mąkę pszenną i oliwę z oliwek, mieszamy. Następnie dodajemy oczyszczoną rukolę i miksujemy dokładnie blenderem. Odstawiamy na około 30 minut, w razie potrzeby dodajemy nieco mąki pszennej (ale nie za dużo, bo ciasto powinno być odrobinę rzadsze niż na tradycyjne naleśniki). Smażymy z obu stron na rumiano, na niewielkiej patelni.

 

Przygotowujemy salsę pomidorową: pomidory obieramy ze skórki, wydrążamy miękki miąższ, kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek również obieramy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy drobno pokrojone chili oraz natkę pietruszki, oliwę z oliwek i sok z limonki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

 Na naleśniki nakładamy równomiernie warstwę kaszy jęczmiennej, pomidorowej salsy i mieszanki sałat, a także kilka paseczków czerwonej papryki. Zwijamy luźne naleśniki, które przybieramy salsą, pokrojoną w drobną kostkę papryką i plasterkami sera pleśniowego.

 Zdrowe nie musi być nudne- część 30 

Polecam i życzę smacznego :) 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak