Zdrowe nie musi być nudne- część 30
Do przygotowania tego zdrowego i kolorowego posiłku potrzebne Wam będzie:
Na naleśniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 duże jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
5 dag rukoli
Na pomidorową salsę:
30 dag dojrzałych pomidorów
1/2 małej czerwonej cebuli
1 duży ząbek polskiego czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 małej limonki
1/2 małego chili
40 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz
Dodatkowo:
5 dag sera pleśniowego
mix sałat
1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
1/2 czerwonej papryki
Do mleka dodajemy jajko, mąkę pszenną i oliwę z oliwek, mieszamy. Następnie dodajemy oczyszczoną rukolę i miksujemy dokładnie blenderem. Odstawiamy na około 30 minut, w razie potrzeby dodajemy nieco mąki pszennej (ale nie za dużo, bo ciasto powinno być odrobinę rzadsze niż na tradycyjne naleśniki). Smażymy z obu stron na rumiano, na niewielkiej patelni.
Przygotowujemy salsę pomidorową: pomidory obieramy ze skórki, wydrążamy miękki miąższ, kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek również obieramy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy drobno pokrojone chili oraz natkę pietruszki, oliwę z oliwek i sok z limonki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na naleśniki nakładamy równomiernie warstwę kaszy jęczmiennej, pomidorowej salsy i mieszanki sałat, a także kilka paseczków czerwonej papryki. Zwijamy luźne naleśniki, które przybieramy salsą, pokrojoną w drobną kostkę papryką i plasterkami sera pleśniowego.
Polecam i życzę smacznego :)