Zazwyczaj przygotowywałam tradycyjne sajgonki z mięsem mielonym, kiełkami, kapustą pekińską, itd. Jakiś czas temu postanowiłam je nieco urozmaicić i przygotowałam dwie wersje z kaszą: jęczmienną i gryczaną. Obie wyszły tak pyszne, że na stałe zagościły w naszym menu. Do przyrządzenia sajgonek z kaszą jęczmienną i warzywami potrzeba:
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
1/4 małej czerwonej papryki
1/4 małej żółtej papryki
1/4 małej zielonej papryki
1/2 małej cukinii
1 średnią marchewkę
2 łyżeczki suszonego lubczyku
dużą garść kiełków fasoli mung ze słoiczka
½ średniej cebuli
3-4 liście kapusty pekińskiej
2 małe pomidory
sos sojowy
papier ryżowy
olej rzepakowy
sól
pieprz
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy miękki miąższ, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przesmażamy razem z marchewką na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na cienkie paski o długości około 0,5 cm, dodajemy do marchewki i cukinii i smażymy razem jeszcze 3-4 minuty, studzimy. Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy, dodajemy do warzyw wraz z roztartym w dłoni lubczykiem, obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulą oraz drobno posiekaną kapustą. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy do pozostałych składników wraz z kiełkami fasoli mung , doprawiamy do smaku pieprzem i sosem sojowym. Papier ryżowy moczymy przez 1-2 sekundy w wodzie (można go smarować wodą przy pomocy pędzelka, ale poręczniej jest nalać wodę do miski i zanurzać na chwilę arkusze papieru), nakładamy farsz, zwijamy sajgonki i smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju rzepakowym.