Zdrowe nie musi być nudne- część 29
Nie wiedziałam co przygotować do jedzenia. W lodówce świeciło pustką. I dopiero, gdy ujrzałam opakowanie oryginalnego sera raclette, który Ciocia przywiozła mi z Francji, doznałam olśnienia. Ser, kasza i pomidory- to musi być pyszne i było.
Do jego przygotowania potrzebne są:
½ szklanki kaszy jęczmiennej
20 dag podsuszanej kiełbasy
2 średnie dojrzałe pomidory
Ser raclette
Sól
Pieprz
Kaszę gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, studzimy. Kiełbasę kroimy w plasterki. Pomidora obieramy ze skóry, usuwamy niemal cały miąższ i kroimy w drobną kostkę. Na patelenkach do raclette układamy plasterki kiełbasy, które zasypujemy kaszą. Następnie kładziemy pokrojone pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy cienkimi plastrami sera i zapiekamy aż ładnie się on przyrumieni.
Polecam i życzę smacznego :)