Zdrowe nie musi być nudne- część 26
Uwielbiam i kaszę i makaron. Ostatnio pomyślałam, że pora je połączyć i zrobiłam spaghetti z kaszą gryczaną. Było szybko i bardzo smacznie. Mężuś powoli zapomina, że nie lubi kaszy gryczanej i pałaszuje ze smakiem, to co Mu przygotowuję :)
Do przygotowania tego spaghetti potrzebne są:
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
5-6 średnich pieczarek
1 średnia cebula
½ średniej cukinii
1 mała puszka kukurydzy
400 ml sosu pomidorowego do spaghetti lub duża puszka pomidorów bez skórki
ser żółty
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
trójkolorowy makaron do spaghetti
oregano do dekoracji
zioła prowansalskie
łyżka oliwy
Pieczarki obieramy ze skórki. Kroimy na 4-5 kawałków, a następnie na cienkie plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rumiano na łyżce masła. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy do czasu aż pieczarki zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cukinię kroimy na pół, wydrążamy miękki miąższ i każdą połówkę dzielimy na 2 części, a następnie kroimy w plasterki. Na głębokiej patelni rozpuszczamy pozostałe masło i przesmażamy ma nim przez 2-3 minuty ugotowaną kaszę. Dodajemy posiekaną cukinię i smażymy 5 minut, po czym dorzucamy pieczarki. Wlewamy zmiksowane pomidory z puszki lub też sos pomidorowy do spaghetti. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz roztartymi w dłońmi ziołami prowansalskimi. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem łyżki oliwy, odcedzamy. Gorący nakładamy na talerz. Polewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem.
Smacznego :)