Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowe nie musi być nudne- część 26

"Bolońskie" spaghetti dla wegetarian...

Uwielbiam i kaszę i makaron. Ostatnio pomyślałam, że pora je połączyć i zrobiłam spaghetti z kaszą gryczaną. Było szybko i bardzo smacznie. Mężuś powoli zapomina, że nie lubi kaszy gryczanej i pałaszuje ze smakiem, to co Mu przygotowuję :)

 

Do przygotowania tego spaghetti potrzebne są:

1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej

5-6 średnich pieczarek

1 średnia cebula

½ średniej cukinii

1 mała puszka kukurydzy

400 ml sosu pomidorowego do spaghetti lub duża puszka pomidorów bez skórki

ser żółty

2 łyżki masła klarowanego

sól

pieprz

trójkolorowy makaron do spaghetti

oregano do dekoracji

zioła prowansalskie

łyżka oliwy

 

Pieczarki obieramy ze skórki. Kroimy na 4-5 kawałków, a następnie na cienkie plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rumiano na łyżce masła. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy do czasu aż pieczarki zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cukinię kroimy na pół, wydrążamy miękki miąższ i każdą połówkę dzielimy na 2 części, a następnie kroimy w plasterki. Na głębokiej patelni rozpuszczamy pozostałe masło i przesmażamy ma nim przez 2-3 minuty ugotowaną kaszę. Dodajemy posiekaną cukinię i smażymy 5 minut, po czym dorzucamy pieczarki. Wlewamy zmiksowane pomidory z puszki lub też sos pomidorowy do spaghetti. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz roztartymi w dłońmi ziołami prowansalskimi. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem łyżki oliwy, odcedzamy. Gorący nakładamy na talerz. Polewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem.

Zdrowe nie musi być nudne- część 26 

Smacznego :) 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak