Zdrowe nie musi być nudne- część 23
Pierwsze czereśnie z reguły można jeść bez obaw, że znalazły w nich sobie schronienie jakieś żyjątka, dlatego polecam wykorzystać ten okres i przygotować zupę czereśniową z kaszą jaglaną- możemy ją podać na obiad, ale i na kolację.
Do jej przygotowania potrzebne są:
50 dag czereśni
70 ml śmietany 18 %
1 wiśniowy kisiel ekspresowy na 1 kubek
cukier
1/3 szklanki kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czereśnie dokładnie myjemy, usuwamy ogonki i drylujemy (możemy również użyć czereśni niedrylowanych, ale mój Mąż takich nie lubi, więc specjalnie dla niego usunęłam pestki). Zalewamy litrem wody. Gotujemy do miękkości, wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku cukrem. Możemy zagęścić kisielem, który wsypujemy bezpośrednio do gorącej zupy i dokładnie mieszamy. Podajemy z kaszą jaglaną.
Smacznego :)