Zdrowe nie musi być nudne- część 22
Jeśli jesteście jeszcze przed śniadaniem i macie trochę ugotowanej kaszy gryczanej, proponuję Wam pyszny omlet z jej wykorzystaniem. Do jego przygotowania potrzebne są:
2 jajka
5 czubatych łyżek ugotowanej kaszy gryczanej
garść listków młodego szpinaku
3 dag sera camembert
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka masła
sól
pieprz
Jajka ubijamy 2-3 minuty trzepaczką rózgową. Dodajemy kaszę i dokładnie mieszamy. Na patelni do naleśników rozgrzewamy masło, wlewamy masę gryczano- jajeczną, doprawiamy solą i pieprzem. Mniej więcej po 30 sekundach układamy listki szpinaku i cienkie plasterki sera. Smażymy pod przykryciem do czasu aż jajka się zetną. Delikatnie ściągamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego :)