Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowe nie musi być nudne- część 19

Na dziś proponuję gotowane na parze pulpety z dziczyzny i drobiu.

Do ich przygotowania potrzebne są:

40 dag dziczyzny 

1 średnia pierś z kurczaka

1 mała cebula

3 średnie ząbki czosnku

1 woreczek dzikiego ryżu

1/2 szklanki ryżu długoziarnistego

10 ziaren jałowca

1 jajko

3 łyżki razowej bułki tartej

sól

pieprz biały i czarny
 

Oba rodzaje ryżu gotujemy w lekko osolonej wodzie osobno- każdy około 10 minut, hartujemy zimną wodą, odcedzamy. Mięso mielimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do zmielonego mięsa dodajemy cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą i rozgniecione w moździerzu ziarna jałowca. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy zgrabne nieduże kulki, które obtaczamy w obu zmieszanych rodzajach ryżu. Gotujemy w parowarze około 20 minut. Podajemy np. z sosem koperkowym.

  
Zdrowe nie musi być nudne- część 19 

Smacznego :) 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak