Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowe nie musi być nudne- część 17

Śliwkowa rolada chlebowa...

Do tego, że domowe pieczywo jest pyszne nie muszę chyba nikogo przekonywać. Wbrew jednak powszechnym opiniom, jego przygotowanie nie jest trudne i czasochłonne. Dlatego dziś proponuję Wam roladę śliwkową, którą po upieczeniu można zjeść samą lub posmarowaną odrobiną masła. Do jej przygotowana potrzebne są:

 

750 ml mąki pszennej typ 2000

375 ml mąki pszennej typ 550

125 ml orkiszu

520 ml wody 

350 ml domowych powideł śliwkowych

3/4 łyżeczki soli

6 dag masła lub dobrej margaryny

1 czubata łyżeczka cukru 

1 jajko

10 gram drożdży suszonych

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Do 20 ml letniej wody wsypujemy drożdże i cukier, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Orkisz dokładnie miksujemy rozdrabniaczem lub blenderem, dodajemy do zmieszanej mąki pszennej. Wsypujemy sól, wlewamy pozostałą wodę oraz rozpuszczone i ostudzone masło i dokładnie zagniatamy ciasto do czasu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na cienki prostokąt na stolicy obsypanej mąką pszenną. Smarujemy powidłami śliwkowymi. Zwijamy roladę, którą smarujemy rozkłóconym jajkiem. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Zdrowe nie musi być nudne- część 17 

Smacznego :) 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak