Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowe nie musi być nudne- część 16

Na dziś proponuję szybką i zdrową sałatkę ryżową.

Do przygotowania tej pysznej i kolorowej sałatki potrzebne nam będzie:


1 woreczek dzikiego ryżu

1/2 szklanki ryżu długoziarnistego

ogórek około 20 dag

6 połówek pomidorów suszonych w oleju

1 mały pęczek szczypiorku

15 dag sera żółtego

5 łyżek słoneczniku łuskanego

5 łyżek oleju z suszonych pomidorów

Pieprz

 

Oba rodzaje ryżu gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Dodajemy pokrojone w paseczki pomidory suszone. Ser żółty kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ryżu. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki, również kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do pozostałych składników. Słonecznik prażymy na rozgrzanej patelni, studzimy. Do ryżu dodajemy umyty i drobno posiekany szczypiorek oraz olej z suszonych pomidorów. Doprawiamy do smaku pieprzem i odrobiną soli. Przed podaniem dodajemy prażony słonecznik i dokładnie mieszamy.

Zdrowe nie musi być nudne- część 16 

Smacznego :) 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak