Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowe nie musi być nudne- część 15

Kasza gryczaną z orzechami i łosoś "chodziły" za mną od kilku dni. Wczoraj nie wytrzymałam i przygotowałam je na obiad- smak był obłędny, a ja co chwilę dokładałam sobie kaszę.

Do ich przyrządzenia potrzebne są:

1 szklanka kaszy gryczanej

2 szklanki wody

1/2 pęczka cienkiego szczypiorku z cebulką

5 dag łuskanych orzechów włoskich

6 dużych połówek suszonych pomidorów w oleju

3 łyżki oleju z suszonych pomidorów

sól

pieprz

2 dzwonka łososia

½ cytryny

 

Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Wsypujemy kaszę i prażymy przez 2-3 minuty. Wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem do chwili, gdy kasza wchłonie całą wodę (aby kasza się nie przypaliła, co kilka minut dobrze jest ją przemieszać). Szczypiorek dokładnie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, drobno siekamy. Orzechy i suszone pomidory kroimy w kostkę. Kaszę zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone orzechy, pomidory i szczypiorek. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Łososia dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Polewamy z obu stron sokiem z cytryny. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem i odkładamy jeszcze na 5 minut. Grillujemy z każdej strony na rumiano na grillu stołowym lub ogrodowym.

Na talerz nakładamy porcję kaszy i rybę. Podajemy od razu po przygotowaniu.

 Zdrowe nie musi być nudne- część 15

Zdrowe nie musi być nudne- część 15
Smacznego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak