Zdrowe nie musi być nudne- część 15
Do ich przyrządzenia potrzebne są:
1 szklanka kaszy gryczanej
2 szklanki wody
1/2 pęczka cienkiego szczypiorku z cebulką
5 dag łuskanych orzechów włoskich
6 dużych połówek suszonych pomidorów w oleju
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
sól
pieprz
2 dzwonka łososia
½ cytryny
Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Wsypujemy kaszę i prażymy przez 2-3 minuty. Wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem do chwili, gdy kasza wchłonie całą wodę (aby kasza się nie przypaliła, co kilka minut dobrze jest ją przemieszać). Szczypiorek dokładnie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, drobno siekamy. Orzechy i suszone pomidory kroimy w kostkę. Kaszę zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone orzechy, pomidory i szczypiorek. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Łososia dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Polewamy z obu stron sokiem z cytryny. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem i odkładamy jeszcze na 5 minut. Grillujemy z każdej strony na rumiano na grillu stołowym lub ogrodowym.
Na talerz nakładamy porcję kaszy i rybę. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego :)