Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowe nie musi być nudne- część 12

Dziś Polacy grają drugi mecz na Euro i po pracy zostanie mało czasu na przygotowania, pora więc na szybki obiad z kaszą kukurydzianą w roli głównej.

Do przygotowania zapiekanki kukurydzianej dla dwóch osób (dla dwóch głodnych osób :)) potrzebne są:

 

1 pierś z kurczaka

1,5 szklanki ugotowanej kaszy kukurydzianej

1 dojrzały duży pomidor

1/2 małej cebuli

120 ml śmietany 30 %

1/2 małej cukinii

2 plastry sera żółtego

olej rzepakowy

sól

pieprz

zioła prowansalskie

 

Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy wraz z cebulą przez 2 minuty, wlewamy 100 ml śmietany i gdy się zagotuje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z papieru do gotowania i pieczenia Saga formujemy 2 łódki, które związujemy na końcu sznurkiem lub nitką. Równomiernie w łódeczkach rozkładamy połowę kaszy, posypujemy podsmażonym kurczakiem, a następnie przykrywamy pozostałą kaszą. Zalewamy sosem śmietanowo- pomidorowym (2-3 łyżki sosu zostawiamy). Cukinię dokładnie  myjemy, wydrążamy miękki miąższ, kroimy w ćwiartki talarków. Posypujemy kaszę, polewamy pozostałym sosem i śmietaną. Układamy poszarpany na mniejsze kawałki ser żółty. Zapiekamy 15 minut w temperaturze 160 stopni.

 Zdrowe nie musi być nudne- część 12

Smacznego kibicowania :)

anemon 12.06.2012 12:27
Fajnie, że nie zaprzestałaś pisać swojego cyklu na temat kaszy, a dzisiaj faktycznie mało czasu na gotowanie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak