Zawijaniec drobiowo prowansalski

Opublikowano: 26.03.2013
Autor: danusia19671
Zawijaniec drobiowo prowansalski
Jest pracochłonny, ale za to bardzo smaczny. Dobrze będzie się prezentował na Świątecznym stole z chrzanem i ćwikłą.







ZAWIJANIEC DROBIOWO PROWANSALSKI


SKŁADNIKI:
1 kurczak
1 kg piersi z kurczaka
0,5 słoika papryki konserwowej kolorowej
1 łyżka zioła prowansalskie
1 łyżka majeranku
1 cebula
2 jajka
2 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka przyprawy chili
sól i pieprz
2 ząbki czosnku
1 opak przyprawy do kurczaka
tłuszcz
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka wytrybować,rozciąć wzdłuż zaczynając od piersi. Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Następnie piersi z kurczaka zmielić w maszynce. Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu,ostudzić. Do zmielonego mięsa dodać jajka,cebulę,kaszę,przeciśnięty przez praskę czosnek,oraz przyprawy,dokładnie wymieszać. Paprykę osączyć z zalewy,pokroić w kosteczkę. Na mięso z kurczaka wyłożyć masę,dobrze rozprowadzić,papryką posypać brzeg zawijańca,ciasno zwinąć w rulon. Zawijaniec drobiowy włożyć do siatki masarskiej,a następnie do rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stop,włożyć mięso,piec 1 godz. Po tym czasie rozciąć rękaw i piec jeszcze 15 minut do zrumienienia.

prymat