Zasmakuj w Indiach

Indie urzekają mnie smakiem,zapachem,kolorem..kulturą,ludźmi. Jednym z moich marzeń jest podróż do Indii (a kto wie,,podobno marzenia się spełniają). Na pewno każdy z nas zna słynne Taj Mahal,z którym wiąże się słynna historia Szahdżahana i jego żony. Indie słynną ze swoich festiwali,które od jakiegoś czasu mają swoje odpowiedniki również w Polsce i innych krajach, tj. festiwal kolorów w Indiach zwany Holi. Na myśl o Indiach przychodzi mi do głowy również Bollywood. Nie zapominajmy również o biżuterii,którą noszą indyjskie kobiety..Piękna,i to bez dwóch zdań!. Ale wróćmy na ziemię..Przede wszystkim interesuje mnie kuchnia indyjska.
Dzisiaj skupmy się na...jakby by inaczej deserach (jestem wielkim łasuchem).
Kuchnia indyjska ma,to do siebie ,że jest naprawdę prosta w przygotowaniu..ale..połączenie niektórych dobrze znanych nam produktów z różnego rodzaju przyprawami,orzechami,sosami...i innymi dodatkami sprawia,że np zwykła marchewka nabiera nieco innego posmaku..
GAJAR HALWA:
1 2/3 szklanki startej marchewki na średnich oczkach, u mnie 5 średnich marchewek
2 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
1/4 łyżeczki szafranu
Dodatkowo : pistacje do posypania,migdały lub orzechy nerkowca
Mleko i wodę przelej do średniego garnka i zagotuj.
Dodaj marchew,kardamon i wymieszaj. Zagotuj po czym zmniejsz ogień.
Marchewkę gotuj przez ok 45 minut od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie do marchewki dodaj cukier,masło i szafran.Zwiększ ogień i zagotuj.
Taki deser możecie podawać na ciepło i zimno
Jak dobrze wiecie podstawą kuchni indyjskiej jest ryż i soczewica. Ryż nie tylko używany jest jako składnik dań głównych,śniadania czy obiadu ale również często używany jest do deserów. Jednym z najbardziej popularnych deserem kuchni indyjskiej jest Rice kheer. Głównie podawanych przy większych okazjach,świętach.
RICE KHEER:
1/2 szklanki ryżu
woda
migdały
rodzynki
woda różana albo kardamon
cukier
mleko 1/5 L
Ryż zalewamy wodą i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie miażdżymy ryż ręką,odsączamy.
Do garnka z grubym dnem przelewamy mleko,zagotowujemy cały czas mieszając.Wrzucamy ryż i gotujemy na wolnym ogniu ok 50 minut,co jakiś czas mieszając.Gdy nasz pudding zacznie gęstnieć(tak po 20 minutach) dodajemy cukier,jak kto lubi,do smaku. U mnie była,to jedna łyżka cukru,mieszamy.
Dodajemy rodzynki (opcjonalnie) i mieszamy. Po około 5 minutach dodajemy posiekane migdały, około dwie łyżki,cały czas gotujemy . Dodajemy kilka kropel wody różanej lub odrobinę kardamonu. Mieszamy i jeszcze prze chwilę gotujemy.
Gotowy deser przekładamy do miseczek i posypujemy migdałami.