Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zasmakuj w Indiach

Gajar halwa i kheer

Indie urzekają mnie smakiem,zapachem,kolorem..kulturą,ludźmi. Jednym z moich marzeń jest podróż do Indii (a kto wie,,podobno marzenia się spełniają). Na pewno każdy z nas zna słynne Taj Mahal,z którym wiąże się słynna historia Szahdżahana i jego żony. Indie słynną ze swoich festiwali,które od jakiegoś czasu mają swoje odpowiedniki również w Polsce i innych krajach, tj. festiwal kolorów w Indiach zwany Holi. Na myśl o Indiach przychodzi mi do głowy również Bollywood. Nie zapominajmy również o biżuterii,którą noszą indyjskie kobiety..Piękna,i to bez dwóch zdań!. Ale wróćmy na ziemię..Przede wszystkim interesuje mnie kuchnia indyjska. 

Źródło obrazka

Zasmakuj w Indiach

Dzisiaj skupmy się na...jakby by inaczej deserach (jestem wielkim łasuchem).

Kuchnia indyjska ma,to do siebie ,że jest naprawdę prosta w przygotowaniu..ale..połączenie niektórych dobrze znanych nam produktów z różnego rodzaju przyprawami,orzechami,sosami...i innymi dodatkami sprawia,że np zwykła marchewka nabiera nieco innego posmaku..

GAJAR HALWA:

Zasmakuj w Indiach

 

1 2/3 szklanki startej marchewki na średnich oczkach, u mnie 5 średnich marchewek

2 szklanki mleka

1/4 szklanki wody

1/2 łyżeczki kardamonu

1/2 szklanki cukru

2 łyżki masła

1/4 łyżeczki szafranu

Dodatkowo : pistacje do posypania,migdały lub orzechy nerkowca

Mleko i wodę przelej do średniego garnka i zagotuj.

Dodaj marchew,kardamon i wymieszaj. Zagotuj po czym zmniejsz ogień.

Marchewkę gotuj przez ok 45 minut od czasu do czasu mieszając.

Po tym czasie do marchewki dodaj cukier,masło i szafran.Zwiększ ogień i zagotuj.

Taki deser możecie podawać na ciepło i zimno

Jak dobrze wiecie podstawą kuchni indyjskiej jest ryż i soczewica. Ryż nie tylko używany jest jako składnik dań głównych,śniadania czy obiadu ale również często używany jest do deserów. Jednym z najbardziej popularnych deserem kuchni indyjskiej jest Rice kheer. Głównie podawanych przy większych okazjach,świętach.

Zasmakuj w Indiach

RICE KHEER:

1/2 szklanki ryżu

woda

migdały

rodzynki

woda różana albo kardamon

cukier

mleko 1/5 L

Ryż zalewamy wodą i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie miażdżymy ryż ręką,odsączamy.
Do garnka z grubym dnem przelewamy mleko,zagotowujemy cały czas mieszając.Wrzucamy ryż i gotujemy na wolnym ogniu ok 50 minut,co jakiś czas mieszając.Gdy nasz pudding zacznie gęstnieć(tak po 20 minutach) dodajemy cukier,jak kto lubi,do smaku. U mnie była,to jedna łyżka cukru,mieszamy.
Dodajemy rodzynki (opcjonalnie) i mieszamy. Po około 5 minutach dodajemy posiekane migdały, około dwie łyżki,cały czas gotujemy . Dodajemy kilka kropel wody różanej lub odrobinę kardamonu. Mieszamy i jeszcze prze chwilę gotujemy.
Gotowy deser przekładamy do miseczek i posypujemy migdałami.

Zasmakuj w Indiach

 

Zasmakuj w Indiach

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak