Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie karpaty

Wszystkim dobrze znana karpatka to ciasto parzone i krem budyniowy. Ciasto zazwyczaj posypane jest cukrem pudrem. Karpatka ,to jedno z ulubionych ciast mojej rodziny. Oprócz tej tradycyjnej od czasu do czasu warto coś zmienić, u mnie to karpatka w wersji czekoladowej,czasem przy tej tradycyjnej jest również galaretka.   Karpatka tradycyjna Ciasto : 100 g masła 2 szklanki mąki 7 jajek szczypta soli 1 szklanka wody  Wodę zagotuj z masłem i solą. Wsyp mąkę i mieszaj do połą

Wszystkim dobrze znana karpatka to ciasto parzone i krem budyniowy. Ciasto zazwyczaj posypane jest cukrem pudrem. Karpatka ,to jedno z ulubionych ciast mojej rodziny. Oprócz tej tradycyjnej od czasu do czasu warto coś zmienić, u mnie to karpatka w wersji czekoladowej,czasem przy tej tradycyjnej jest również galaretka.

 

Karpatka tradycyjna

Ciasto :

100 g masła

2 szklanki mąki

7 jajek

szczypta soli

1 szklanka wody

 Wodę zagotuj z masłem i solą. Wsyp mąkę i mieszaj do połączenia składników. Zdejmij ognia,przestudź.
Do ciasta miksując dodawaj po jednym jajku .
Przygotuj dwie blaszki i wyłóż je papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części i przełóż do form.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Ciasto piecz osobno przez ok 10 do 15 minut.

Krem:

1 l mleka

2 jajka

2 opakowania cukru waniliowego

40 dag masła

1/4 szklanki cukru pudru

1 1/2 szklanki mąki

cukier puder do posypania

Jajka utrzyj z cukrami,dodaj przesianą mąkę i wymieszaj.
Mleko zagotuj,wlej do ubitych jajek i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw do ostudzenia. 
Masło utrzyj i porcjami dodawaj krem. Wstaw na ok 30 minut do lodówki.
Krem wyłóż na jeden blat ciasta i przykryj drugim blatem. Posyp cukrem pudrem.

Słodkie karpaty

Karpatka czekoladowa

150 g masła

3/4 szklanki mąki pszennej

5 jajek

szczypta soli

1 łyżka kakao

1 szklanka wody

Krem:

750 ml mleka

2 żółtka

200 g masła

1/2 szklanki cukru

100 g gorzkiej czekolady

80 g mąki ziemniaczanej

80 g mąki pszennej

2 łyżeczki cukru wanilinowego

Wodę zagotuj z 150 g masła. Po czym zdejmij z ognia, powoli mieszając dodaj kakao oraz mąkę.
Postaw jeszcze raz na ogniu i gotuj  cały czas mieszając przez ok. 3 minuty. Odstaw by ostygło.
Gdy ciasto ostygnie zmiksuj je mikserem dodając po jednym jajku, a na koniec sól i proszek do pieczenia.
Ciasto podziel na dwie równe części i przełóż do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w 180 C. przez ok. 45 minut.
Ostudź.
Przygotuj krem.
500 ml mleka zagotuj z cukrem. W pozostałym mleku wymieszaj żółtka,obie mąki , oraz cukier wanilinowy. Ugotuj budyń/ Następnie odstaw aby ostygł. Czekoladę rozpuść i ostudź.
Masło utrzyj na puch. Porcjami dodawaj ostudzony budyń. Na koniec dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowany krem wyłóż na ciasto i przykryj drugim blatem. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
 
Słodkie karpaty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak