Wszystkim dobrze znana karpatka to ciasto parzone i krem budyniowy. Ciasto zazwyczaj posypane jest cukrem pudrem. Karpatka ,to jedno z ulubionych ciast mojej rodziny. Oprócz tej tradycyjnej od czasu do czasu warto coś zmienić, u mnie to karpatka w wersji czekoladowej,czasem przy tej tradycyjnej jest również galaretka.
Karpatka tradycyjna
Ciasto :
100 g masła
2 szklanki mąki
7 jajek
szczypta soli
1 szklanka wody
Wodę zagotuj z masłem i solą. Wsyp mąkę i mieszaj do połączenia składników. Zdejmij ognia,przestudź.
Do ciasta miksując dodawaj po jednym jajku .
Przygotuj dwie blaszki i wyłóż je papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części i przełóż do form.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Ciasto piecz osobno przez ok 10 do 15 minut.
Krem:
1 l mleka
2 jajka
2 opakowania cukru waniliowego
40 dag masła
1/4 szklanki cukru pudru
1 1/2 szklanki mąki
cukier puder do posypania
Jajka utrzyj z cukrami,dodaj przesianą mąkę i wymieszaj.
Mleko zagotuj,wlej do ubitych jajek i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw do ostudzenia.
Masło utrzyj i porcjami dodawaj krem. Wstaw na ok 30 minut do lodówki.
Krem wyłóż na jeden blat ciasta i przykryj drugim blatem. Posyp cukrem pudrem.
Karpatka czekoladowa
150 g masła
3/4 szklanki mąki pszennej
5 jajek
szczypta soli
1 łyżka kakao
1 szklanka wody
750 ml mleka
2 żółtka
200 g masła
1/2 szklanki cukru
100 g gorzkiej czekolady
80 g mąki ziemniaczanej
80 g mąki pszennej
2 łyżeczki cukru wanilinowego