Pieprznik jadalny

Pieprznik jadalny,to nic innego jak żółciutkie kurki. Kurki, to jedne z najbardziej lubianych grzybów,i chyba najłatwiej dostępne. Osobiście grzybów nie kupuje,a co tydzień wybieram się z rodziną na grzybobranie. Co zbieramy? To zależy gdzie jesteśmy i oczywiście pogoda,nie może być zbyt sucho.
Kurki te małe marynuje w słoiczkach. Oprócz tego gdy mam kosz kurek ,musi byś sos z młodymi ziemniaczkami. Oprócz tego część kurek suszę,część zamrażam. Często dodaję kurki do zup i farszów.
Omlet z kurkami
1 jajko
1 łyżka śmietany 18 %
1 łyżka wody
sól i pieprz do smaku
ok. 40 g kurek
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
natka pietruszki ok. 2 łyżki posiekanej
Kurki umyj i wysusz.
Jajko wbij do miseczki,dodaj wodę i roztrzep widelcem. Do jajka dodaj śmietanę, natkę pietruszki i wymieszaj.

2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy dijon
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
3/4 szklanki kremówki
1/2 szklanki zielonego groszku
400 g makaronu tagliatelle
1-2 marchewki
ok. 500 g piersi z kurczaka
350 g kurek
natka pietruszki
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.Sos z kurek
ok. 800 g kurek
cebula
1 - 1 1/2 szklanki wody
2 łyżeczki mąki
sól i pieprz
1-2 łyżki masła
4 łyżki śmietanki 30 %
ziemniaki,makaron,kasza itp jak wolicie
Kurki oczyść,opłucz i odsącz na sicie.Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Następnie dodaj kurki i smaż do momentu aż woda odparuje. Dodaj sól, pieprz i wodę. Duś przez ok. 10-15 minut.
Śmietankę wymieszaj z mąką i dodaj do sosu. Gotowe. Podawaj z ulubionymi dodatkami.