Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śniadanie dookoła świata - Maroko

Chyba nie muszę się rozpisywać ,że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia? Na co dzień zazwyczaj przygotowuję tosty czy owsianki. Ale gdy przychodzi weekend, i wszyscy są w domu...Wtedy zawsze musi być coś ekstra .  Ostatnio zrobiłam naleśniki z semoliny. Pochodzą z Maroka. Najczęściej podawane są z sosem maślanym, figami, serem. Ale oczywiście to kwestia gustu,możecie podać je z czym tylko chcecie .   Baghir 2 1/2 szklanki ciepłej wody 1 szklanka semoliny 1/2 ły

Chyba nie muszę się rozpisywać ,że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia? Na co dzień zazwyczaj przygotowuję tosty czy owsianki. Ale gdy przychodzi weekend, i wszyscy są w domu...Wtedy zawsze musi być coś ekstra . 

Ostatnio zrobiłam naleśniki z semoliny. Pochodzą z Maroka. Najczęściej podawane są z sosem maślanym, figami, serem. Ale oczywiście to kwestia gustu,możecie podać je z czym tylko chcecie .

 

Baghir

2 1/2 szklanki ciepłej wody

1 szklanka semoliny

1/2 łyżki proszku do pieczenia

szczypta soli

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżki suchych drożdży

W misce połącz ze sobą wodę, drożdże ,semolinę,mąkę pszenną oraz sól.

Następnie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.

Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką wazową ciasto, ok 1/2 łyżki.

Naleśniki smaż tylko z jednej strony,uważają aby ich nie przypalić. Na wierzchu powinny pojawić się pęcherzyki. Smaż do momentu aż ciasto z wierzchu 'zastygnie'.

 

Śniadanie dookoła świata - Maroko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak