Podwieczorny posiłek jest dodatkowym posiłkiem, którego wartość powinna zależeć od długości przerwy pomiędzy obiadem a kolacją.
Jeżeli np: obiad jest spożywany wczesną porą to ta przerwa była dłuższa i za to podwieczorek powinien być obfitszy, podobny do drugiego śniadania.
Natomiast jeżeli przerwa była krótsza, można podać tylko napój mleczny lub owocowy, sernik, mus owocowy, kisiel itp.
Podwieczorek ma największe zastosowanie np: dzieci na koloniach, obozach, dlatego że dzieci są w ciągłym ruchu i zużywają wiele energii.
SERNIK
SKŁADNIKI
CIASTO
mąka -1,5 szkl
żółtka -2 szt
margaryna -125 g
cukier -0,5 szkl
proszek do pieczenia -0,5 łyżeczki
cukier waniliowy -1 opak
MASA SEROWA
ser biały 3 krotnie mielony 1 kg
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1,5 szkl
masło 12 łyżek
jajka 8 szt
cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE
CIASTO
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia , zrobić dołek, dodać pokrojoną na kawałki margarynę, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy , zagnieść ciasto.
Ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem blachę.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać stopione i ostudzone masło, mąkę ziemniaczaną, i ubitą na sztywno pianę, delikatnie wymieszać i wylać masę serową na ciasto.
Piec w 180 stop. przez 40 minut.
Upieczony sernik posypać cukrem pudrem.