Drugie śniadanie traktuje się jako posiłek dodatkowy, trochę mniej ważny, ale od spożywania go we właściwej porze zależy w dużym stopniu utrzymanie organizmu w stanie pełnej sprawności.
Właściwe zestawione drugie śniadanie jest szczególnie ważne w żywieniu dzieci i młodzieży.
Również na drugie śniadanie podaje się pieczywo mieszane, sery, jaja, i ryby.
Niezbędnym dodatkiem są owoce i warzywa.
Jeśli warunki na to pozwalają, do drugiego śniadania należy podawać mleko lub napój mleczny.
SKŁADNIKI:
jajka -3 szt
makrela wędzona -1 szt
masło miękkie - 3 łyżki
ogórki korniszony -3 szt
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Pyszna pasta do pieczywa z makreli .Z ryby usunąć ości, rozdrobnić na kawałki. Jajka włożyć do rondla,wlać wodę,gotować 10 minut na twardo. Następnie obrać jajka ze skorupek i bardzo drobno pokroić. Ogórki zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Jajka,rybę,ogórki i masło wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wierzch pasty posypać koperkiem.