Zasady żywienia VI Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego ( Witaminy)

Opublikowano: 11.04.2013
Autor: danusia19671
Zasady żywienia VI                 Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego ( Witaminy)
Do normalnego rozwoju organizm człowieka potrzebuje, poza cukrowcami, białkami, tłuszczami i składnikami mineralnymi, również niewielkich ilości substancji organicznych, zwanych witaminami.

WITAMINY
 
Witaminy dla organizmu są niezbędne do normalnego przebiegu procesów życiowych.
Niedobór witamin jest szkodliwy dla zdrowia, ale i nadmiar niektórych witamin nie przynosi pożytku, a nie kiedy wywołuje ujemne następstwa.
Długotrwały brak określonej witaminy lub zespołu witamin powoduje chorobą zwaną awitaminozą.
Witaminy podzielono na rozpuszczalne w tłuszczach- A, D, E, K
Rozpuszczalne w wodzie- grupa witamin B oraz witamina C.
Witaminy występują w produktach spożywczych w niejednakowych ilościach.

WITAMINA A 

Wzrostowa występuje w dużej ilości w tranie i wątrobie.
Dobrym źródłem witaminy A są: masło, śmietana, żółtko jaja, a pewne  jej ilości występują w tłustych rybach.
W produktach roślinnych występuje pod postacią prowitaminy- karotenu.
Źródłem karotenów są warzywa i owoce żółtopomarańczowe, tj. marchew, dynia, morele, brzoskwinia oraz zielone liście, tj. sałata, szpinak, szczypior, nać pietruszki i zielony groszek, a także fasola szparagowa. 

 TŁUSTE RYBY
Zasady żywienia VI                 Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego ( Witaminy)
 Warzywa i owoce żółtopomarańczowe
Zasady żywienia VI                 Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego ( Witaminy) 
fasola szparagowaZasady żywienia VI                 Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego ( Witaminy)
 
BRZOSKWINIA
Zasady żywienia VI                 Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego ( Witaminy)
 

prymat