WITAMINY
Witaminy dla organizmu są niezbędne do normalnego przebiegu procesów życiowych.
Niedobór witamin jest szkodliwy dla zdrowia, ale i nadmiar niektórych witamin nie przynosi pożytku, a nie kiedy wywołuje ujemne następstwa.
Długotrwały brak określonej witaminy lub zespołu witamin powoduje chorobą zwaną awitaminozą.
Witaminy podzielono na rozpuszczalne w tłuszczach- A, D, E, K
Rozpuszczalne w wodzie- grupa witamin B oraz witamina C.
Witaminy występują w produktach spożywczych w niejednakowych ilościach.
WITAMINA A
Wzrostowa występuje w dużej ilości w tranie i wątrobie.
Dobrym źródłem witaminy A są: masło, śmietana, żółtko jaja, a pewne jej ilości występują w tłustych rybach.
W produktach roślinnych występuje pod postacią prowitaminy- karotenu.
Źródłem karotenów są warzywa i owoce żółtopomarańczowe, tj. marchew, dynia, morele, brzoskwinia oraz zielone liście, tj. sałata, szpinak, szczypior, nać pietruszki i zielony groszek, a także fasola szparagowa.
TŁUSTE RYBY
Warzywa i owoce żółtopomarańczowe
fasola szparagowa
BRZOSKWINIA