Zasady żywienia V Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego ( Składniki mineralne i ich rola)

Opublikowano: 10.04.2013
Autor: danusia19671
Zasady żywienia V                                 Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego ( Składniki mineralne i ich rola)
Dziś napiszę o składnikach mineralnych które biorą udział w budowie kości, tkanek miękkich i skóry.

SKŁADNIKI MINERALNE

Źródłem składników mineralnych są produkty spożywcze pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, sól kuchenna dodawana do żywności i woda.
Zawartość składników mineralnych w organizmie człowieka i zapotrzebowanie na nie, dzieli się je na makro- i mikroelementy.
Do mikroelementów potrzebnych człowiekowi należą: żelazo, miedź , cynk, kobalt, jod, mangan i selen.
Do najczęściej spotykanych niedoborów składników mineralnych zalicza się wapń i żelazo.
Wapń wraz z fosforem stanowi składnik kości, zębów, a także innych tkanek oraz płynów ustrojowych .
Niedobór wapnia u dzieci i młodzieży powoduje upośledzenie rozwoju układu kostnego, który może doprowadzić do zahamowania wzrostu i wystąpienia krzywicy.
Fosfor jest  materiałem budulcowym kości i zębów, rozpwszechniony jest w produktach spożywczych.
Zawierają go sery podpuszczkowe, podroby, mięso, ryby oraz produkty zbożowe z wysokiego przemiału i suche nasiona strączkowe.
Żelazo wchodzi w skład mioglobiny i hemoglobiny.
Niedobór żelaza w ustroju powoduje niedokrwistość.
Występuje ona przeważnie w okresach zwiększonego zapotrzebowania, a więc w okresie wzrostu i rozwoju u dzieci i młodzieży.
Najlepszymi źródłami żelaza są: wątroba, krew, mięso, suche nasiona strączkowe i płatki owsiane.
Dość dobrymi: żółtko jaja, ryby, warzywa zielone i koloru pomarańczowego oraz białe pieczywo. 





MIĘSO


Wątróbka wieprzowa

 

ZIELONE WARZYWA






prymat