Zasady żywienia cz III Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego, zapotrzebowanie energetyczne
WĘGLOWODANY
Węglowodany są składnikami najłatwiej przyswajalnymi przez organizm, a obok tłuszczów stanowią główna źrdło energii.
Pokrywają one ponad połowę dobowego zapotrzebowania kalorycznego człowieka i są niezbędne do prawidłowego przebiegu przemiany tłuszczowej w ustroju.
Występują węglowodany w organizmie w postaci glukozy we krwi i glikogenu w wątrobie.
Przy obniżeniu glukozy we krwi np:przy zbyt długich przerwach między posiłkami, następuje spadek wydajności pracy i towarzyszyszące mu zmęczenie.
Nadmiar takich węglowodanów w organizmie zostaje przetworzony na tłuszcze i odkładany w tkankach, co prowadzi do otyłości.
Natomiast spożywanie dużej ilości cukru i słodyczy sprzyja powstawaniu próchnicy zębów czy miażdżyca.
Bogatym środkiem węglowodanów są produkty zbożowe, suche nasiona roślin strączkowych, ziemniaki, cukier.
Mniej bogatym źródłem są: mleko, owoce, warzywa
ZIEMNIAKI
CUKIER
cukier w postaci ciasta i cukierków
OWOCE
WARZYWA