Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zasady żywienia cz III Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego, zapotrzebowanie energetyczne

Dzisiaj napiszę o węglowodanach, które spożywane w dużej ilości prowadzą do otyłości dzieci jak i młodzieży

WĘGLOWODANY

Węglowodany są  składnikami najłatwiej przyswajalnymi przez organizm, a obok tłuszczów stanowią główna źrdło energii.
Pokrywają one ponad połowę dobowego zapotrzebowania kalorycznego człowieka i są niezbędne do prawidłowego przebiegu przemiany tłuszczowej w ustroju.
Występują węglowodany w organizmie w postaci glukozy we krwi i glikogenu w wątrobie.
Przy obniżeniu glukozy we krwi np:przy zbyt długich przerwach między posiłkami, następuje spadek wydajności pracy i towarzyszyszące mu zmęczenie.
Nadmiar takich węglowodanów w organizmie zostaje przetworzony na tłuszcze i odkładany w tkankach, co prowadzi do otyłości.
Natomiast spożywanie dużej ilości cukru i słodyczy sprzyja powstawaniu próchnicy zębów czy miażdżyca.
Bogatym środkiem węglowodanów  są produkty zbożowe, suche nasiona roślin strączkowych, ziemniaki, cukier.
Mniej bogatym źródłem są: mleko, owoce, warzywa

ZIEMNIAKI

 Zasady żywienia cz III                          Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego, zapotrzebowanie energetyczne

CUKIER
 cukier w postaci ciasta i cukierków

Zasady żywienia cz III                          Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego, zapotrzebowanie energetyczne


OWOCE

Zasady żywienia cz III                          Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego, zapotrzebowanie energetyczne


 Zasady żywienia cz III                          Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego, zapotrzebowanie energetyczne

WARZYWA

 Zasady żywienia cz III                          Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego, zapotrzebowanie energetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak