Zapiekanki. Lubiane chyba przez wszystkich. Najczęściej przyrządzamy je na kolację lub obiad.
Zapiekanka, to nie tylko góra sera,mięsa i warzyw. Zapiekanki mogą być również na słodko, te najbardziej przypadną do gustu młodszym smakoszom.
Zapiekanka gyros
3/4 szklanki ryżu
pierś z kurczaka
1 łyżka oleju
por (biała część)
200 g żółtego sera
2 ogórki kiszone
1/2 konserwowej kukurydzy
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki przyprawy gyros
1 czerwona papryka
sól i pieprz
2 ząbki czosnku
Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
Zapiekanka rodzinna
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa i usmaż na złoty kolor.
Papryki pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Wszystko wrzuć na patelnie wraz z mrożonymi warzywami. Całość dopraw solą i pieprzem.
Warzywa duś na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj ze śmietaną oraz szczyptą soli. Tak przygotowany sos wymieszaj z makaronem i ok. 1-2 garściami startego sera.
Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną oleju i wyłóż makaron. Na makaron ułóż mięsa, a na mięso warzywa. Całość posyp odrobiną sera. Piecz w temp. 180 stop. C przez ok. 30-40 minut. Około 5 minut przed końcem zapiekankę posyp pozostałym serem.

Ryż zapiekany z truskawkami
Do ugotowanego ryżu dodaj skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową i 2 łyżki cukru. Wymieszaj.
Ryż wyłóż do foremek. Na wierzchu ułóż truskawki, na truskawkach twaróg. Posyp brązowym cukrem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stop. C. przez 5 do 7 minut.

Ryż zapiekany z wiśniami
Mleko przelej do garnka i doprowadź do wrzenia. Do mleka dodaj szczyptę soli i 30 g masła. Następnie dodaj ryż i gotuj na małym ogniu aż ryż będzie półmiękki. Odstaw do przestygnięcia.
Jajka rozbij i oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z cukrem wanilinowym. Białka wraz z cukrem ubij na sztywną pianę.
Ostudzony ryż wymieszaj ze skórką z pomarańczy, z żółtkami i pianą z białek.
Połowę ryżu wyłóż do foremek . Na ryż wyłóż wiśnie i przykryj pozostałym ryżem.
Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Na płatki wyłóż pozostałe masło.
Ryż piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stop. C przez ok. 30 minut.
