Rzadko się zdarza zjadać zapiekankę wraz z naczyniem. Jesień daje nam taką szansę, bo po tej zapiekance zostanie tylko skórka, a co za tym idzie - mniej zmywania ;)
Zapiekanka cieszy oko i podniebienia, całość jest bogata w witaminy. Z pewnością zrobi wrażenie na Waszych gościach. Zapiekanka prezentuje się bowiem badzo elegancko.
Zapiekanka w dyni z soczewicą i kurczakiem
SKŁADNIKI:
dynia 3kg,
soczewica czerwona 200g,
ryż 100g,
kostka rosołowa,
papryka czerwona 1/2,
papryka żółta 1/2,
dynia 100g,
ser żółty 150g,
1 pierś z kurczaka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 pomidor,
przyprawa do gyrosa,
sól,
pieprz,
papryka słodka,
tymianek
PRZYGOTOWANIE:
Odcinamy dyni czubek i wydrążamy dokładnie miąższ.
Dynię odstawiamy do góry dnem na ponad godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawie gyros. Następnie mięso podsmażamy. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Kawałek dyni kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na patelni, dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy.
Kolejno dodajemy soczewicę i chwilkę smażymy. Następnie wsypujemy ryż i zalewamy wodą tak, aby zakryła wszystkie składniki, wkruszamy kostkę rosołową.
Całość gotujemy do momentu aż ryż wchłonie całą wodę. Gdyby ryż był jeszcze twardy to podlewamy ewentualnie wodą.
Po 10 minut dodajemy paprykę i dynie i dalej gotujemy. Gdy ryż wchłonie wodę dodajemy pomidory, mięso i połowę sera.
Zdejmujemy z ognia, dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i podpiekamy najpierw samą dynię około 15 minut.
Po tym czasie dynię napełniamy farszem, wierzch posypujemy serem i zapiekamy kolejne 15-20 minut.
Zapiekankę zjadamy wraz z naczyniem :) Smacznego :)