Jakiś miesiąc temu, kiedy zapomniałam kupić pieczywa, a okoliczne, wiejskie sklepy były już pozamykane, musiałam zabrać się do roboty :)
Najpierw sprawdziłam zawartość lodówki i spiżarki, a następnie przystąpiłam do wertowania zeszytu z przepisami na domowe pieczywo.
I tak oto w moje ręce wpadł przepis na bagietki. Pamiętam smak tych jedzonych we Francji (nawiasem mówiąc nigdy lepszych nie jadłam), ale wiedziałam, że o takich smakach raczej mogę zapomnieć. Więc pełna zapału zabrałam się do roboty. Moi panowie, a mam ich w domu aż czterech!!! cały czas mi kibicowali, ale wiedzieli, że w trakcie pracy w kuchni raczej się mają trzymać na odległość :)
No więc najpierw przygotowałam wszystkie składniki potrzebne do wypieku:
- mąka pszenna 600 g
- mleko 250 ml
- letnia woda 250 ml
- drożdże świeże 16 g
- masło 2 łyżeczki
- cukier 2 łyżeczki
- sól 2 łyżeczki
Kolejnym etapem było zrobienie przepisu krok po kroku :)
- Mleko zagotować z masłem i cukrem, dodać wodę. Ściągnąć z ognia i ostudzić.
- W dużym garnku drożdże rozpuścić w łyżeczce cukru i dodać do przestudzonego płynu.
- Sól wymieszać z mąką i wsypać do garnka.
- Zarobić ciasto drożdżowe, które może być lekko lepkie.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 70-80 min.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części, z których formujemy bagietki.
- Uformowane pieczywo ukośnie naciąć, przełożyć na papier do pieczenia, z którego wcześniej należy zrobić harmonijkę i w poszczególne miejsca włożyć bagietki.
- Ponownie należy odstawić pieczywo do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec przez 10 min, a następnie temp. obniżyć do 200 stopni i piec jeszcze ok. 20 min.
Proces wyrabiania ciasta.
Ułożenie bagietek na blasze.
Gotowe, prawie jak francuskie bagietki :)
Moje pierwsze samodzielnie upieczone bagietki wśród domowników wzbudziły ogólny podziw do tego stopnia, że na śniadanie ostała się tylko 1 sztuka !!! :)
Naprawdę byłam z siebie bardzo dumna i cały proces wypieku sprawił mi ogromną radość!!! Postanowiłam następnym razem zmierzyć się z innym przepisem na domowy chlebek. Efekty niebawem ...