Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakochana w domowym pieczywie :)

Od czasu kiedy kilka lat temu mój kuzyn poczęstował mnie własnoręcznie upieczonym chlebkiem obiecywałam sobie, że ja też taki zrobię. Ale na obietnicach się skończyło :( Zawsze wydawało mi się to arcy trudne i łatwiej było kupić gotowy chlebek...

Jakiś miesiąc temu, kiedy zapomniałam kupić pieczywa, a okoliczne, wiejskie sklepy były już pozamykane, musiałam zabrać się do roboty :)

Najpierw sprawdziłam zawartość lodówki i spiżarki, a następnie przystąpiłam do wertowania zeszytu z przepisami na domowe pieczywo.

I tak oto w moje ręce wpadł przepis na bagietki. Pamiętam smak tych jedzonych we Francji (nawiasem mówiąc nigdy lepszych nie jadłam), ale wiedziałam, że o takich smakach raczej mogę zapomnieć. Więc pełna zapału zabrałam się do roboty. Moi panowie, a mam ich w domu aż czterech!!! cały czas mi kibicowali, ale wiedzieli, że w trakcie pracy w kuchni raczej się mają trzymać na odległość :)

No więc najpierw przygotowałam wszystkie składniki potrzebne do wypieku:

  • mąka pszenna 600 g
  • mleko 250 ml
  • letnia woda 250 ml
  • drożdże świeże 16 g
  • masło 2 łyżeczki
  • cukier 2 łyżeczki
  • sól 2 łyżeczki

Kolejnym etapem było zrobienie przepisu krok po kroku :)

  1. Mleko zagotować  z masłem i cukrem, dodać wodę. Ściągnąć z ognia i ostudzić.
  2. W dużym garnku drożdże rozpuścić w łyżeczce cukru i dodać do  przestudzonego płynu.
  3. Sól wymieszać z mąką i wsypać do garnka.
  4. Zarobić ciasto drożdżowe, które może być lekko lepkie.
  5. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 70-80 min.
  6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części, z których formujemy bagietki.
  7. Uformowane pieczywo ukośnie naciąć, przełożyć na papier do pieczenia, z którego wcześniej należy zrobić harmonijkę i w poszczególne miejsca włożyć bagietki.
  8. Ponownie należy odstawić pieczywo do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec przez 10 min, a następnie temp. obniżyć do 200 stopni i piec jeszcze ok. 20 min.

 Proces wyrabiania ciasta.

Wyrabianie ciasta

 

 

 

 

 

 

 

Ułożenie bagietek na blasze.

 Ułożenie bagietek na bleszce

 

 

 

 

 

 

Gotowe, prawie jak francuskie bagietki :)

Gotowe bagietki prawie jak oryginalne :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Moje pierwsze samodzielnie upieczone bagietki wśród domowników wzbudziły ogólny podziw do tego stopnia, że na śniadanie ostała się tylko 1 sztuka !!! :)

Naprawdę byłam z siebie bardzo dumna i cały proces wypieku sprawił mi ogromną radość!!! Postanowiłam następnym razem zmierzyć się z innym przepisem na domowy chlebek. Efekty niebawem ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak