Chlebek cebulowy kupowany w sklepie ma się nijak do tego, który upieczemy we własnej kuchni. Nie dość, że gdy się piecze cudowny zapach unosi się w całym domu, to jeszcze smakuje tak bardzo, że nie można się nim najeść :)
Naprawdę smakuje wybornie i podejrzewam, że nawet Ci, którzy za cebulą nie przepadają, takiego chlebka chętnie by skosztowali.
Cały smak temu wypiekowi nadaje cebula świeża, podsmażona i ta prażona, którą ja kupiłam gotową (odrobina chemii chyba nie zaszkodziła, bo smak był świetny :) ).
Moim panom to pieczywo tak bardzo oczarowało kubki smakowe, że od czasu, gdy upiekłam go po raz pierwszy muszę to robić przynajmniej raz w tygodniu, ale pieczenie chlebka w domu to sama przyjemność :)
No więc do rzeczy. Przecież żeby upiec potrzebne są składniki :) A więc musimy przygotować:
- 1200 g mąki tortowej
- 600 ml ciepłej wody
- 60 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 szt cebuli
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 4-5 łyżeczek prażonej cebulki
- olej do smażenia cebulki
Dodatkowo do posmarowania, by skórka pięknie się zarumieniła i była chrupiąca potrzebne będą:
- 2-3 łyżki mleka
- 1 żółtko
Gdy wszystkie produkty już odmierzymy i odważymy przystępujemy do najważniejszego, czyli do wyrabiania ciasta. Przecież prawdziwy sekret udanego pieczywa to dobrze zarobione ciasto :)
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy do momentu, aż drożdże zupełnie się rozpuszczą. Dolewamy ok.1/2 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki i całość mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 min.
Na oleju rumienimy cebulkę pokrojoną w kostkę i studzimy.
Do zaczynu dodajemy resztę mąki i ciepłej wody, sól, oliwę i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Na blacie mieszamy ze sobą obie cebulki i wykładamy ciasto, aby wgnieść do niego cebulki. Gdy ciasto wchłonie całość należy go przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60 min. do wyrośnięcia.
Zarobione ciasto na chleb
Kolejnym etapem jest uformowanie podłużnych bochenków. w tym celu wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i ponownie zarabiając formujemy owalne chlebki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i znowu przykrywamy ściereczka i czekamy jakieś 10-15 min.
Mleko mieszamy z żółtkiem i smarujemy wyrośnięte bochenki. Ostatnim elementem jest nacięcie chlebków i pieczenie ich w temp. 180 stopni przez ok.25-30 min.
Upieczony chlebek cebulowy
Chlebek upiekł się wspaniale i jeszcze lepiej smakował.
Naprawdę namawiam do pieczenia chlebków samemu w domu i wypróbowaniu np. tego przepisu :)
SMACZNEGO!