Czasem warto wrócić do tradycji lub odrobinę ją zmodyfikować i przygotować potrawę, którą jadali przodkowie. Do przygotowania pełnoziarnistych podpłomyków z konfiturą malinową potrzebne nam będzie tylko:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
ok. 2/3 szklanki wody
1/3 płaskiej łyżeczki soli
słoiczek domowej konfitury malinowej
Do mąki dodajemy sól i cały czas zagniatając wlewamy tyle wody, aby powstało nam ciasto, które łatwo da się rozwałkować i nie będzie zbyt twarde ani „lejące” (ja dałam mniej więcej 2/3 szklanki wody). Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i foremką wycinamy dowolne kształty (do konfitury malinowej obowiązkowo musiałam zrobić serduszka :)). Pieczemy na kuchennej blaszce lub grubej żeliwnej patelni ( ja z braku starej kuchni, musiałam zadowolić się patelnią) po kilka minut z każdej strony- na powierzchni podpłomyków powinny się pojawić bąbelki. Podajemy od razu po przygotowaniu z domową konfiturą malinową.
Polecam i życzę smacznego :)