Wychopienki

Opublikowano: 15.04.2012
Autor: BernadettaP
Wychopienki
Wychopienki, a więc podpłomyki, to nieco prymitywne pieczywo wypiekane przez dawnych Słowian, którego przygotowanie jest dziecinnie proste.

Czasem warto wrócić do tradycji lub odrobinę ją zmodyfikować i przygotować potrawę, którą jadali przodkowie. Do przygotowania pełnoziarnistych podpłomyków z konfiturą malinową potrzebne nam będzie tylko:

 

szklanki mąki pełnoziarnistej 

ok. 2/3 szklanki wody

1/3 płaskiej łyżeczki soli

słoiczek domowej konfitury malinowej

 

Do mąki dodajemy sól i cały czas zagniatając wlewamy tyle wody, aby powstało nam ciasto, które łatwo da się rozwałkować i nie będzie zbyt twarde ani „lejące” (ja dałam mniej więcej 2/3 szklanki wody). Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i foremką wycinamy dowolne kształty (do konfitury malinowej obowiązkowo musiałam zrobić serduszka :)). Pieczemy na kuchennej blaszce lub grubej żeliwnej patelni ( ja z braku starej kuchni, musiałam zadowolić się patelnią) po kilka minut z każdej strony- na powierzchni podpłomyków powinny się pojawić bąbelki. Podajemy od razu po przygotowaniu z domową konfiturą malinową.

  
Wychopienki 

Polecam i życzę smacznego :) 

 

prymat