Wszyscy je kochają...Desery

Opublikowano: 17.10.2016
Autor: Maridka19
Wszyscy je kochają...Desery
Desery są chyba najbardziej naszą wielką pokusą . Sięgamy po nie bardzo często w przeróżnych wykonaniach , kombinacjach smakowych a także walorach artystycznych.

Desery są chyba najbardziej naszą wielką pokusą . Sięgamy po nie bardzo często w przeróżnych wykonaniach , kombinacjach smakowych a także walorach artystycznych.Są przygotowywane w pucharkach , salaterkach na talerzykach . Przeróżne gofry , naleśniki , torciki , desery w pucharkach z owocami , galaretkami piękne kolorowe to co uwielbiają dzieci a także i większa część dorosłych. Desery podajemy zazwyczaj po obiedzie a także kiedy najdzie nas "ochota". Powoli zbliża się lato a to doskonały czas na przygotowanie właśnie takich deserów na zimno , gdzie są świetnym ochłodzeniem dla nas. Desery to same plusy poprawiają nasze samopoczucie i nasz stan jeśli jesteśmy smutni. Jedyną wadą deserów jest fakt , że zawierają mnóstwo kalorii i bardzo szybko znikają.

Torcik z placuszków serowych

 Wszyscy je kochają...Desery

Składniki :

• twaróg 50 dag (półtłusty)
• jajka 5
• cukier 5 łyżek
• mąka pszenna 6 łyżek
• cukier waniliowy 1 łyżeczka
• dżem truskawkowy 1/2 słoika
• olej do smażenia

Wykonanie :

Na samym początku miksujemy twaróg z żółtkami , cukrem waniliowym oraz cukrem . Pod koniec dodać mąkę . Białka ubijamy na sztywną pianę . Dodajemy masę serową i delikatnie całość mieszamy. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy placki dowolnej wielkości . Placki smażmy z obu stron do zarumienienia . Gotowe placki przekładamy dżemem truskawkowym do skończenia się wszystkich.

Deser z borówkami

Wszyscy je kochają...Desery

Składniki masa biała /brązowa :

• mleko 3,2% 0.5 l
• cukier kryształ 4 łyżki
• żelatyna 2 łyżeczki
• kakao 1.5 łyżki

Składniki sos borówkowy :

• borówki 15 dag
• cukier kryształ 1 łyżka
• serek homogenizowany danio białe 1 opakowanie

Wykonanie :

Mleko dzielimy do dwóch garnków po połowie około 250 ml. W pierwszym garnku gotujemy samo mleko rozpuszczamy w nim 2 łyżki cukru . Cały czas mieszając . Po koniec dodajemy żelatynę i cały czas mieszamy. W drugim garnku gotujemy drugą połowę mleka , z dodatkiem cukru 2 łyżki i 1.5 łyżki kakao . Cały czas mieszając . Pod koniec dodajemy żelatynę i mieszamy. Na sam spód plastikowego kubeczka wylewamy masę czekoladową . I dajemy do zamrażalnika na 15-25 minut do stężenia . Następnie na masę czekoladową wylewamy masę białą i wstawiamy do zamrażalnika na 15-25 minut do stężenia . Wykonanie sosu borówkowego :
Do malaksera dajemy borówki , serek , danio raz cukier i miksujemy kilka sekund. Gotowym sosem polewamy na deser wyciągnięty z plastikowego kubeczka.

Deserowe trio

Wszyscy je kochają...Desery

Składniki na mus malinowy :
• maliny 2 szklanki
• cukier kryształ 4 łyżki
• jogurt naturalny 1/2 kubka z małego opakowania

Składniki masa kakaowa :

• mleko 3,2% 2 szklanki
• cukier waniliowy 1 łyżeczka
• cukier kryształ 2.5 łyżki
• kakao 3.5 łyżki
• żelatyna 1 łyżka

Składniki masa biała :

• mleko 2 % 1.5 szklanki
• cukier waniliowy 1.5 łyżki
• cukier kryształ 2 łyżki
• żelatyna 1 łyżka

dodatki /dekoracje :

• jeżyny 1/2 szklanki
• maliny 1 szklanka
Wykonanie :

Wykonanie masa biała :

Mleko gotujemy dodajemy cukier , cukier waniliowy. Co jakiś czas mieszamy . Pod koniec gdy mleko już będzie gotowe dajemy żelatynę i cały czas mieszamy do rozpuszczenia . Gotowe mleko odstawiamy do wystudzenia . Do szklaneczek na sam spód dajemy masę białą . I odstawimy do stężenia do zamrażarki na około 20 minut.

Wykonanie masy kakaowej :

Mleko gotujemy z cukrem , cukrem waniliowym. Cały czas mieszamy . Pod koniec dodajemy kakao i żelatynę cały czas mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.Gdy masa biała stężeje to dajemy wystudzoną masę kakaową i z powrotem wstawiamy do zamrażalnika by się dobrze stężało . Wykonanie musu malinowego :
Do kielicha blendera dajemy maliny , cukier oraz jogurt . Całość blendujemy kilka minut do uzyskania musu. Na masę kakaową dajemy mus owocowy następnie maliny jeżyny i wstawiamy na 15 minut do lodówki .

 

prymat