Każda pora idealna na naleśniki

Naleśnik najprostsze danie mączne z którym poradzi sobie każdy. Nie ma osoby , która by nie robiła lub nie lubiła naleśników. Naleśniki zyskały dużą popularność tym że ich wykonanie zajmuje bardzo mało czasu. Naleśniki można przygotowywać na słodko jak i wytrawnie . Składać je na pół w trójkąty czy inne wariacje smakowe jak i artystyczne .
Zapraszam na moje propozycje naleśników
Jak wykonać ciasto na naleśniki ?
Ciasto naleśnikowe
Składniki na ciasto naleśnikowe :
-mąka pszenna 30 dag
-jajka 3
-mleko 3,2% 1.5 szklanki
-sól do smaku szczypta
- proszek do pieczenia
Wykonanie :
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Całość zmiksować. Naleśniki smażymy z dwóch stron do ładnego zarumienienia się na rozgrzanej patelni z małą ilości oleju roślinnego.
Cynamonowe naleśniki z jabłkami
Składniki na naleśniki :
- mąka pszenna 2 szklanki
- mleko 3,2% 1 1/2 szklanki
- sól szczypta
- olej roślinny 5 łyżek
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- cynamon Prymat 1 1/2 łyżki
- cukier kryształ niepełna szklanki
Składniki 2 :
- jabłka 1 kg
- cynamon Prymat 1 łyżka
- woda 20 ml
Wykonanie :
Wykonanie naleśników bez jajek
Składniki na naleśniki dajemy do misy robota i miksujemy. Gotową masę dajemy na rozgrzaną patelnie i smażymy z każdej strony na złoty kolor .
Obrane i pokrojone jabłka dajemy na rozgrzaną patelnie , dodajemy cynamon i mieszamy całość. Całość smażymy do miękkości jabłek.
Na naleśniki dajemy jabłka i składamy na pół . Posypujemy wierzch cynamonem.
Naleśniki z niespodzianką
Składniki :
• mąka pszenna 25 dag
• jajko 1
• mleko 3,2% 1/2 szklanki
• sól do smaku szczypta
• olej do smażenia
• polewa czekoladowa mleczna
• ptasie mleczko® 6 sztuk
Wykonanie :
Do mniejszego naczynia dać mąkę , sól ,mleko oraz jajka. Wszystko dokładnie miksujemy. Naleśniki smażymy z dwóch stron do zarumienienia się na rozgrzanej patelni z małą ilości oleju roślinnego. Na gotowe naleśniki smarujemy je polewą czekoladową. Na polewę czekoladową dajemy ptasie mleczko. Następnie naleśniki zwijamy w rulonik i oblewamy je polewą czekoladową.
Naleśniki serowe z dżemem dyniowym
Składniki :
-mąka pszenna 30 dag
-jajka 3
-mleko 3,2% 1.5 szklanki
-sól do smaku szczypta
Składniki na nadzienie:
-ser biały 30 dag
-cukier kryształ 4 łyżki
-dżem z dyni 7 łyżek
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Całość zmiksować. Naleśniki smażymy z dwóch stron do ładnego zarumienienia się na rozgrzanej patelni z małą ilości oleju roślinnego.
Wykonanie nadzienia:
Wszystkie składniki do nadzienia ucieramy razem by powstała masa.Gotowe po usmażeniu naleśniki smarujemy je nadzieniem i zwijamy w rulon. Wierzch naleśników polać dżemem z dyni.
Wytrawne naleśniki
Składniki na naleśniki :
- mąka pszenna 1 1/2 szklanki
- mleko 3,2% 1 szklanka
- olej roślinny 4 łyżki
- sól 1 płaska łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
Składniki na nadzienie :
- ser żółty 8 plasterków
- groszek konserwowy 1 szklanka
- marchewka ugotowana 1/2 szklanki
- kiełbasa 8 plasterków
- ketchup łagodny do dekoracji
Wykonanie naleśników bez jajek :
Wszystkie składniki dajemy do większej miski i dokładnie energicznie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.Gotową masę naleśnikową dajemy na rozgrzaną patelnię i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Na gorące naleśniki dajemy po dwa plasterki sera żółtego następnie odcedzony groszek , ugotowaną pokrojoną marchewkę oraz kiełbasę pokrojoną w paski. Gotowe naleśniki składamy na pół. Wierzch polewamy ketchupem.
Naleśniki ze szpinakiem
Składniki na ciasto naleśnikowe :
-mąka 20 dag
-jajka 2
-sól szczypta
-cukier szczypta
Składniki na nadzienie :
-ser feta 150 g
-szpinak 45 dag
-olej 2 łyżki
-ząbki czosnku 3
-sól
-czarny pieprz mielony Prymat
Wykonanie:
Do mąki dodajemy jajka, sól oraz cukier i mleko. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i delikatnie mieszamy. Naleśniki smażymy z obu stron z każdej strony na złoty kolor. Na rozgrzanej patelni smażymy przeciśnięty przez praskę dodajemy mrożony szpinak, solimy i dodajemy trochę pieprzu, soli i pokruszony ser feta. Wszystko razem mieszamy. Na gotowe usmażone naleśniki dajemy farsz i zwijamy w rulonik.
Naleśniki Tiramisu z sosem wiśniowym
Składniki na naleśniki :
-mąka pszenna 15 dag
-jajka 2
-mleko 3,2% 1 szklanka
-sól do smaku szczypta
Składniki na sos wiśniowy:
-wiśnie bez pestek 20 dag
-żelatyna 1 łyżeczka
-cukier kryształ 5 łyżek
-sok z cytryny 1.5 łyżki
-mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
-woda 1 łyżka
Składniki na krem:
-serek mascarpone 20 dag
-śmietana kremówka 100 ml
-likier amaretto 3 łyżki
-cukier puder 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Wykonanie naleśników :
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Całość zmiksować. Naleśniki smażymy z dwóch stron do ładnego zarumienienia się na rozgrzanej patelni z małą ilości oleju roślinnego.
Wykonanie sosu wiśniowego :
Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem i podgrzewamy do jego rozpuszczenia. Dodać cytrynę, wodę z mąką dokładnie całość mieszamy i podgrzewamy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do owoców. Całość dobrze mieszamy, by w sosie nie powstały grudki. Gotowy sos odstawić do ostudzenia i zgęstnienia.
Wykonanie kremu :
Wszystkie składniki na masę dokładnie zmiksować, do uzyskania gęstego kremu. Miksujemy kilkanaście sekund by masa się nie zważyła.Następnie smarujemy naleśniki dowolną ilością kremu i zwijamy w rulon. Całość polewamy sosem wiśniowym .