Przynajmniej raz w tygodniu powinniśmy spożywać ryby w różnej postaci. Ryby zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B które są cenne dla naszego organizmu. Białko ryb jest nie tylko pełnowartościowe ale i łatwo przyswajalne dla naszego organizmu. Spożywanie ryb tłustych takich jak: dorsz, karp, łosoś oraz halibut wpływa na obniżenie ciśnienia, działa przeciw arytmii, usprawnia funkcjonowanie pracy mózgu a także obniża cholesterol. Spożycie mięsa ryb również wpływa na na odporność naszego organizmu przed infekcjami, a także zapobiega odkładaniu się tłuszczu i glukozy w organizmie. Dlatego przynajmniej raz w tygodniu u mnie zazwyczaj jest to piątek spożywamy różnego rodzaju ryby.
Dlaczego warto jeść ryby ?
- wzmacniają pracę serca
- dbają o naszą linię
- opóźniają proces starzenia się
- zawierają witaminę D oraz witaminy z grupy B
- jest źródłem pełnowartościowego białka
- zawiera liczne sole mineralne takie jak : cynk , selen , fosfor, jod ,potas , wapno a także magnez
- przy regularnym spożywaniu ryb obniża się ciśnienie krwi
- obniża poziom cholesterolu
To tylko cząstka tego jak wartościowe i zdrowe są ryby . Dlatego powinniśmy my jje spożywać dwa razy w tygodniu. Możemy dodawać ryby do różnego rodzaju dań takich jak : zapiekanki , zupy , rolady czy spożywać w postaci ryby wędzonej.
Zapraszam na propozycje dania z ryb
Rolada rybna
Składniki :
• filety rybne 50 dag
• włoszczyzna
• cebula 1 średnia
• liście laurowe Prymat 2
• jaja 2
• bułka tarta 2 łyżki
• masło 1.5 łyżki
• natka pietruszki 1.5 łyżki
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
Wykonanie :
Włoszczyznę oraz cebulę obieramy myjemy i osuszamy następnie kroimy na kawałki. Zalewamy 3 szklankami wody, doprawić przyprawami i ugotować. Po ugotowaniu wywar ostudzić. Filety opłukać następnie osuszyć, na mniejsze kawałki zemleć z cebulą o drobnym sitku. Dodać bułkę tartą, jajka oraz posiekaną pietruszkę. Całość wyrabiamy na masę ma być kleista jak pasztet. Przyprawiamy jeszcze raz solą oraz pieprzem. Na zwilżonej i posmarowanej resztą masła kilkakrotnie złożone gazie (siateczka jak do szynki domowej) ułożyć masę rybną nadajemy jej podłużny kształt. Zawinąć i związać końce. Następnie gotową roladę dajemy do wrzątku z włoszczyzny i gotujemy 20-25 minut. Po ugotowaniu przełożyć na talerz i czekać aż ostygnie.
Ryba po grecku
Składniki
• filety z mintaja 1.5 kg
• marchewki 3
• pietruszka
• por 1/2
• cebula 1 duża
• olej 1/2 szklanki
• koncentrat pomidorowy 4 łyżki
• jajko 1
• mąka pszenna 4 łyżki
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
• pieprz biały Prymat
• słodka papryka Prymat 1/2 łyżeczki
• cukier kryształ 1/2 małej łyżeczki
Wykonanie :
Fileta opłukujemy w wodzie i osuszamy . Po osuszeniu fileta rybnego kroimy go na mniejsze kawałki i dajemy do wody na 15 minut z jedną łyżką soli. Następnie kawałki fileta rybnego obtaczamy w jajku a później w mące . Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do ładnego zarumienienia się filetów. Pora , marchewkę oraz cebulkę umyć oskrobać i pokroić w paski. W garnczku rozgrzewamy resztę oleju wrzucamy przygotowane warzywa i dusimy na małym ogniu kilka minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy 1/3 szklanki wody , koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw . Wszystko razem mieszamy. Na sam koniec dodajemy cukier. Po wymieszaniu dodajemy usmażoną rybkę i dusimy całość pod przykryciem około 10-15 minut.
Roladki rybne
Składniki :
• filety rybne 3
• mąka pszenna 1 szklanka
• jajka 2
• olej rzepakowy
• sok z cytryny 30 ml
• przyprawa do dań Kucharek
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• sól
• przyprawa do ryb
• cebula 6 plasterków
Wykonanie:
Filety rybne opłukujemy w wodzie i osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy na plastry. Sok z cytryny dajemy do mniejszej miseczki, dodajemy wszystkie przyprawy i całość dobrze mieszamy. Gotową marynatą nacieramy rybę z każdej strony. Na natartą rybę dajemy plastry cebulki i zwijamy w roladki spinając trzema wykałaczkami, aby podczas smażenia rybki się nie rozpadły. Gotowe ryby dajemy na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu aż rybki nabiorą złotego koloru i będą w środku upieczone.