Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomysły na babeczki nie tylko słodkie

Babeczki małe słodkości dla jednej osoby na kilka kęsów. Babeczki można przygotowywać na słodko np. kremy, owoce, masy, budynie czy galaretki. A także można przygotować również na sposób wytrawny między innymi z warzywami czy mięsem.

Babeczki małe słodkości dla jednej osoby na kilka kęsów. Babeczki można przygotowywać na słodko np. kremy, owoce, masy, budynie czy galaretki. Ale babeczki można przygotować również na sposób wytrawny między innymi z warzywami czy mięsem równie dobrze smakują jak te słodkie i nie zawierają tyle kalorii co słodka babeczka.

Zapraszam na moje propozycje babeczek

                              Jak wykonać ciasto na babeczki słodkie oraz wytrawne ?

Ciasto słodkie

Pomysły na babeczki nie tylko słodkie

Składniki :
• mąka pszenna 4 szklanki
• masło 1 kostka
• cukier kryształ 1 szklanka
• cukier waniliowy 1/2 opakowania
• jajko 2

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do miski następnie wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po 30 minutach wyciągnąć ciasto z lodówki i delikatnie je rozwałkować. Następnie ciasto wykładamy na posmarowane olejem foremki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180-200 stopni. Babeczki po wyciągnięciu z piekarnika ostudzić i wyjąć z foremek. Gotowe udekorować na swój sposób.

Ciasto wytrawne

Składniki:

• mąka pszenna 1 szklanka
• masło 3 łyżki
• żółtka 3
• sól
• proszek do pieczenia 1/2 małej łyżeczki
• śmietana 30 % 2 łyżki

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do miski następnie wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki i delikatnie je rozwałkować. Następnie ciasto wykładamy na posmarowane olejem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180-200 stopni. Nadzienie do babeczek dajemy takie jak lubimy między innymi mięso czy warzywa.

Słodkie babeczki z jabłkami

Pomysły na babeczki nie tylko słodkie

Składniki na ciasto słodkie:

• mąka tortowa 3 szklanki
• mąka razowa 1 szklanka
• cukier kryształ 1/2 szklanki
• mleko 3,2% 75 ml
• otręby owsiane 4 łyżki
• jajko 2
• proszek do pieczenia 1 mała łyżeczka
• cynamon Prymat 1 łyżka

Składniki na nadzienie

• jabłka 4 duże

Wykonanie:

Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto dajemy do posmarowanych foremek. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki lub w kostkę. Babeczki posypujemy cynamonem. Gotowe babeczki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i wstawiamy na około 15-20 minut.

Babeczki z truskawkami

Pomysły na babeczki nie tylko słodkie
Składniki na ciasto:

• mąka pszenna 4 szklanki
• masło 1 kostka
• cukier kryształ 1 szklanka
• cukier waniliowy 1/2 opakowania
• jajko 2

Składniki na krem:

• budyń 2 toffi
• mleko 3,2% 1 l
• masło 1/2 kostki
• cukier kryształ 6 łyżek
Dekoracje:

• truskawki 20 dag

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do miski następnie wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki i delikatnie je rozwałkować. Następnie ciasto wykładamy na posmarowane olejem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180-200 stopni. Następnie ostudzić i wyjąć z foremek. Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukru. Po ostudzeniu budyniu dodajemy masło i utrzeć . Truskawki oczyszczamy myjemy i osuszamy. Masę dodajemy do szprycy i wypełniamy babeczki.

Wytrawne babeczki

Pomysły na babeczki nie tylko słodkie

Składniki na ciasto wytrawne:

• mąka pszenna 1 szklanka
• masło 3 łyżki
• żółtka 3
• sól
• proszek do pieczenia 1/2 małej łyżeczki
• śmietana 30 % 2 łyżki

Składniki na nadzienie:

• ser żółty kilka plasterków
• szynka konserwowa 5 plasterków
• groszek konserwowy 1/2 szklanki

Wykonanie:

Składniki na ciasto wykładamy na stolnicę. Z składników zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 45 minut. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki dajemy ciasto na wysmarowane foremki. Na ciasto dajemy groszek. Szynkę kroimy w paski delikatnie je układamy na kształt koła. Ser żółty paski układamy między szynką. Na wierzch układamy jeszcze groszek. Gotowe wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Babeczki ze szpinakiem

Pomysły na babeczki nie tylko słodkie

 

Składniki :

 

  • jajko 1 
  • szpinak świeży 20 dag
  • ser żółty 3 plasterki
  • ząbek czosnku 1 
  • sól do smaku
  • czarny pieprz mielony Prymat
  • olej do smażenia
  • zioła prowansalskie

 Wykonanie :

 Szpinak opłukujemy w wodzie następnie osuszamy . Po osuszeniu podsmażyć z posiekanym ząbkiem czosnku 2-3 minuty. Lekko doprawić przyprawami. Jajko gotujemy w osolonej wodzie na twardo . Po ugotowaniu jajko obieramy. Foremkę smarujemy lekko olejem . Po wysmarowaniu dajemy 2 plastry sera żółtego na spód dajemy troszkę podsmażonego szpinaku. Następnie jako kroimy na pół . Kładziemy na szpinaku . Całość lekko doprawiamy przyprawami. Dalej jajko przykrywamy warstwą szpinaku . Górę przykrywamy serem żółtym . Gotowe babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak