Słów kilka o rodzynkach i ich wykorzystaniu

Opublikowano: 19.10.2016
Autor: Maridka19
Słów kilka o rodzynkach i ich wykorzystaniu
Rodzynki to nic innego jak bakalie. Zawarte w nich cenne składniki między innymi witaminy takie jak : A, C, E i z grupy B wzmacniają naszą odporność , poprawię pracę serca oraz mózgu . Zapraszam na moje propozycje wykorzystania rodzynek.

Rodzynki to nic innego jak bakalie. Zawarte w nich cenne składniki między innymi witaminy takie jak : A, C, E i z grupy B wzmacniają naszą odporność , poprawię pracę serca oraz mózgu . Bardzo dobrze również wpływają na układ trawienny . Dodatkowo zawierają potas, wapń, cynk oraz żelazo. Rodzynki są otrzymywane procesie suszenie gdzie powstają nasze pyszne rodzynki przez wielu uwielbiane. Rodzynki można spożywać na surowo jak i dodawać do ciast , deserów , mięsa czy przystawek a nawet najprzeróżniejszych potraw. Rodzynki często dodajemy do deserów jako afrodyzjak.

 

Tajemnica rodzynek ? Już nie !  Właściwości rodzynek :

- wzmacniają układ nerwowy

- zapobiegają zaparciom

- zmniejszają apetyt

- wzmacniają serce

- obniżają ciśnienie

- zapobiega próchnicy zębów

Zapraszam na  moje propozycje wykorzystania rodzynków

Słów kilka o rodzynkach i ich wykorzystaniu

 

 Bułka z rodzynkami

Słów kilka o rodzynkach i ich wykorzystaniu

Składniki :

  • mąka pszenna 1 kg
  • cukier kryształ 1/2 szklanki
  • jajka 2 
  • drożdże świeże 50 dag
  • sól 1/2 
  • mleko 3,2% 2 szklanki
  • rodzynki

 Wykonanie:

Mleko podgrzać z cukrem z 2 łyżkami mąki i drożdżami. Wyrobić rozczyn. Gdy rozczyn zacznie "rosnąć" wlać do misy od robota kuchennego wbić jajka i dodać resztę składników. Całość wymieszać w robocie kuchennym. Gotowe ciasto odstawić do podrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie dać do foremki , rozgrzać piekarnik do 160 stopni i gdy wyrośnie ciasto na foremce włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 35 minut.

Biszkoptowe serduszka z rodzynkami

Słów kilka o rodzynkach i ich wykorzystaniu

Składniki :

• jajka 2
• mąka pszenna 1 szklanka
• cukier kryształ 8 łyżek
• proszek do pieczenia 1/2 małej łyżeczki
• rodzynki 1/2 szklanki
• aromat waniliowy 1 łyżka

Wykonanie :

Białka ubijamy na sztywną pianę . Po ubiciu dajemy stopniowo żółtka oraz cukier i dalej ubijamy. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem dodajemy aromat waniliowy i mieszamy. Na posmarowaną foremkę wylać masę. Na masę dajemy rodzynki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20-2 25 minut w temperaturze 160-170 stopni. Po wyjęciu ciasta , ciasto odkładamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu bierzemy formę serduszko i wykrawamy z biszkoptu z rodzynkami.

Muffinki z winogronem i rodzynkami

Słów kilka o rodzynkach i ich wykorzystaniu

Składniki :

• mąka pszenna 1 szklanka
• mleko 3,2% 1/2 szklanki
• cukier puder 2.5 łyżki
• kakao 2 łyżki
• proszek do pieczenia 1 łyżeczka
• rodzynki 3 łyżki
• winogrona białe 1/2 kiści
• śmietana 30 % 2 łyżki
• jajka 2

Wykonanie :
Do miski dajemy mąkę , kakao , proszek do pieczenia oraz cukier puder . Wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko , śmietanę ,jajka. Wszystko dokładnie mieszamy do powstania masy. Do gotowej masy dajemy rodzynki i jeszcze raz energicznie całość mieszamy. Do wysmarowanych forem dajemy masę . Na wierzch dajemy umyte kuleczki winogrona. Gotowe muffinki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180-190 stopni.

prymat