Rodzynki to nic innego jak bakalie. Zawarte w nich cenne składniki między innymi witaminy takie jak : A, C, E i z grupy B wzmacniają naszą odporność , poprawię pracę serca oraz mózgu . Bardzo dobrze również wpływają na układ trawienny . Dodatkowo zawierają potas, wapń, cynk oraz żelazo. Rodzynki są otrzymywane procesie suszenie gdzie powstają nasze pyszne rodzynki przez wielu uwielbiane. Rodzynki można spożywać na surowo jak i dodawać do ciast , deserów , mięsa czy przystawek a nawet najprzeróżniejszych potraw. Rodzynki często dodajemy do deserów jako afrodyzjak.
Tajemnica rodzynek ? Już nie ! Właściwości rodzynek :
- wzmacniają układ nerwowy
- zapobiegają zaparciom
- zmniejszają apetyt
- wzmacniają serce
- obniżają ciśnienie
- zapobiega próchnicy zębów
Zapraszam na moje propozycje wykorzystania rodzynków
Bułka z rodzynkami
Składniki :
- mąka pszenna 1 kg
- cukier kryształ 1/2 szklanki
- jajka 2
- drożdże świeże 50 dag
- sól 1/2
- mleko 3,2% 2 szklanki
- rodzynki
Wykonanie:
Mleko podgrzać z cukrem z 2 łyżkami mąki i drożdżami. Wyrobić rozczyn. Gdy rozczyn zacznie "rosnąć" wlać do misy od robota kuchennego wbić jajka i dodać resztę składników. Całość wymieszać w robocie kuchennym. Gotowe ciasto odstawić do podrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie dać do foremki , rozgrzać piekarnik do 160 stopni i gdy wyrośnie ciasto na foremce włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 35 minut.
Biszkoptowe serduszka z rodzynkami
Składniki :
• jajka 2
• mąka pszenna 1 szklanka
• cukier kryształ 8 łyżek
• proszek do pieczenia 1/2 małej łyżeczki
• rodzynki 1/2 szklanki
• aromat waniliowy 1 łyżka
Wykonanie :
Białka ubijamy na sztywną pianę . Po ubiciu dajemy stopniowo żółtka oraz cukier i dalej ubijamy. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem dodajemy aromat waniliowy i mieszamy. Na posmarowaną foremkę wylać masę. Na masę dajemy rodzynki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20-2 25 minut w temperaturze 160-170 stopni. Po wyjęciu ciasta , ciasto odkładamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu bierzemy formę serduszko i wykrawamy z biszkoptu z rodzynkami.
Muffinki z winogronem i rodzynkami
Składniki :
• mąka pszenna 1 szklanka
• mleko 3,2% 1/2 szklanki
• cukier puder 2.5 łyżki
• kakao 2 łyżki
• proszek do pieczenia 1 łyżeczka
• rodzynki 3 łyżki
• winogrona białe 1/2 kiści
• śmietana 30 % 2 łyżki
• jajka 2
Wykonanie :
Do miski dajemy mąkę , kakao , proszek do pieczenia oraz cukier puder . Wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko , śmietanę ,jajka. Wszystko dokładnie mieszamy do powstania masy. Do gotowej masy dajemy rodzynki i jeszcze raz energicznie całość mieszamy. Do wysmarowanych forem dajemy masę . Na wierzch dajemy umyte kuleczki winogrona. Gotowe muffinki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180-190 stopni.