Wstążki z cukinii wykorzystam jak dotąd na dwa sposoby. Pierwszy na ciepło, wstążki przypominają makaron, drugi na zimno i surowo z pysznym sosem śmietanowo – ziołowym.
A’la pasta z cukini z sosem pomidorowo – paprykowym.
Składniki:
Cukinia młoda około ½ średniej sztuki na dwie porcje.
Sos: Papryka czerwona (1 duża), cebula (1 sztuka), pomidor (1 duży), koncentrat pomidorowy (100 gram), oliwa do smażenia, przyprawy (sól, pieprz, chili, tymianek, gorczyca), czosnek (1 ząbek).
Sposób przygotowania:
Sos: Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam oliwę i zrumieniłam cebulę z szczyptą soli i gorczycą białą (1 łyżeczka). Paprykę umyłam, odcięłam nasiona i pokroiłam w kostkę a następnie dodałam do cebuli. Razem z papryką dodałam też pomidora którego sparzyłam, obrałam i pokroiłam. Posoliłam. Smażyłam na średnim ogniu około 5 minut po czym dodałam koncentrat. Rozcieńczyłam wodą do pożądanej konsystencji (koncentraty bywają różne, bardziej i mniej gęste). Całość przyprawiłam rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem, ziołami i chili.
Cukinię (moja miała około 25 cm) przecięłam wzdłuż na pół, a następnie na ćwiartki. Pozbawiłam ją środkowej części z nasionami. Za pomocą obieraczki cięłam na paski. Jeśli cukinia jest młoda skórki nie obieram, ze starszą lub przechowywaną na zimę jest już gorzej bo skórka robi się zdrewniała i należy ją odciąć. Paski/wstążki blanszowałam około 1 minuty na parze w specjalnym garnku. Po wyjęciu zaaranżowałam na talerzu i dodałam sos. Udekorowałam pomidorkiem.
Surowe wstążki z cukinii z sosem śmietanowo – ziołowym.
Składniki:
Cukinia młoda około ½ średniej sztuki na dwie porcje.
Sos: śmietana kwaśna lub jogurt grecki (200 ml), świeże zioła: bazylia, pietruszka, majeranek, tymianek, rozmaryn, szałwia (1 szklanka), majonez (1 łyżka), ocet winny (1 łyżka), sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Sos: zioła wsypałam do rozdrabniacza i pocięłam na drobniutko, wyszły 3 łyżki stołowe miazgi ziołowej ze zdecydowaną przewagą bazylii i pietruszki. Śmietanę wymieszałam z majonezem, octem i dodałam zioła wszystko dokładnie rozprowadziłam. Doprawiłam solą i pieprzem.
Cukinię (moja miała około 25 cm) przecięłam wzdłuż na pół, a następnie na ćwiartki. Pozbawiłam ją środkowej części z nasionami. Za pomocą obieraczki cięłam na paski. Położyłam je na talerzu, posoliłam i wstawiłam do lodówki aż puściły sok. Sok wylałam, wstążki zaaranżowałam na talerzu. Polałam sosem. Udekorowałam pieprzem, zieleniną i pomidorkiem.
S m a c z n e g o