Na pewno każdy z Was do dziś każdy ma swoje ulubione potrawy,które kojarzą mu się z dzieciństwem. Potrawy i desery,które robiły nasze babcie i mamy. Potrawy,o których pomyślimy zawsze przynoszą uśmiech na twarzy.
Oczywiście nie zawsze było tak kolorowo,nie wszystko smakowało. Wiem,że niektórzy mają naprawdę nie miłe wspomnienia,najczęściej z zupą mleczną czy innymi. Wydaje mi się,że byłam grzeczną dziewczynką i nie grymasiłam,jedyne czego nie lubię, nie przepadam do tej pory,to ryba. Pamiętam,że nigdy nie jadłam ryby. No cóż...
Jest kilka dań,które uwielbiam do tej pory. Praktycznie każda z nich ma swoją historię.
Ciasto drożdżowe z migdałami.
Ciasta drożdżowe kojarzą mi się z moją prababcią,prawdę mówiąc nie pamiętam jej osoby zbyt dobrze,ale za,to pamiętam te ciasta..Nieduża kuchnia,z kuchnią kaflową,na środku stół a na nim wielki placek drożdżowy. Babcia ciasta robiła z rodzynkami,ale ja za nimi nie przepadam więc postawiłam na migdały.
Składniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
15 dag margaryny, roztopić
50 g drożdży
3 jajka, rozkłócone
1 op. cukru waniliowego
płatki migdałów ok 80 g
tłuszcz do wysmarowania formy
cukier puder
Mleko lekko podgrzać z cukrami i wlać do mąki,dodać jajka i wymieszać.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i połączyć z ciastem. Całość zagnieść,pod koniec dodając margarynę i wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto połączyć z migdałami i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
Piec przez ok 45 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni.
Upieczone ciasto wyjąć z formy i gdy jest jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Kapuśniak.
Dania z kapusty,to specjalność mamy mojej mamy,a mojej babci. Babcia pochodzi z niewielkiej pod lubelskiej miejscowości,gdzie kapustę jadało się prawie codziennie. Kapusta była tania,łatwa w przechowaniu. Można ją było przygotować na mnóstwo sposobów. Babcia chociaż już ma swoje lata i raczej nie powinna jeść zbyt często kapusty,,ale jednak..nie potrafi inaczej.
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
2 średnie cebule
1 szklanka kwaśnej śmietany
ok 200 g wędzonego boczku
ok 200 g wędzonej kiełbasy
ząbek czosnku
1-2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka mąki
sól do smaku
Kapustę zalej 3 l wody i zagotuj.
Boczek pokrój w kostkę a kiełbasę w plasterki. Na suchej patelni podsmaż boczek i dodaj do gotującej się kapusty.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj po czym dodaj do zupy. Zupę gotuj do momentu aż kapusta będzie miękka.
W między czasie podsmaż kiełbasę,dodaj pod koniec gotowania się zupy. Przypraw do smaku słodką papryką oraz solą. Śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do zupy. Zawartość garnka ponownie zagotuj cały czas mieszając.
Zupę najlepiej podawać z chlebem.
Kapusta pieczona.
Kolejne danie z wykorzystaniem kapusty kiszonej. Tym razem specjalność mojej mamy. Duża część dzieci nie przepada za kapustą,ja jednak lubiłam i lubię do tej pory.
Składniki
2-3 kg kapusty kiszonej
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 kg mięsa mielonego
sól i pieprz do smaku
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
cebula
1 łyżka mąki
1 łyżka oleju
Makaron z jagodami.
Składniki:
400 g makaronu
500 ml jagód
1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
cukier lub miód do smaku
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Przecedzamy. Jagody(kilka odłożyć do posypania) wraz z cukrem przekładamy do miseczki.Widelcem rozgniatamy jagody(można użyć blendera). Do jagód dodajemy jogurt i mieszamy. Tak przygotowanymi jagodami polewamy makaron i posypujemy pozostałymi jagodami.
Kogel mogel.
Podobno pomaga zwalczyć wszelkie choroby. Gdy byłam chora,tak zawsze mówiła moja mama. Oczywiście nie protestowałam. Kogel mogel? Pycha!
Składniki :
4 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki cukru trzcinowego
kilka pokrojonych truskawek
cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzej do 180 C.
Żółtka wraz z cukrem utrzyj na kogel mogel. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj łyżką.
Foremki do zapiekania wyłóż truskawkami,wylej kogel mogel i piecz przez ok 10 minut,do momentu aż wierzch się lekko zarumieni.
Gotowy kogel mogel możecie posypać cukrem pudrem.