Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wspomnień czar

Na pewno każdy z Was do dziś każdy ma swoje ulubione potrawy,które kojarzą mu się z dzieciństwem. Potrawy i desery,które robiły nasze babcie i mamy. Potrawy,o których pomyślimy zawsze przynoszą uśmiech na twarzy.  Oczywiście nie zawsze było tak kolorowo,nie wszystko smakowało. Wiem,że niektórzy mają naprawdę nie miłe wspomnienia,najczęściej z zupą mleczną czy innymi. Wydaje mi się,że byłam grzeczną dziewczynką i nie grymasiłam,jedyne czego nie lubię, nie przepad

Na pewno każdy z Was do dziś każdy ma swoje ulubione potrawy,które kojarzą mu się z dzieciństwem. Potrawy i desery,które robiły nasze babcie i mamy. Potrawy,o których pomyślimy zawsze przynoszą uśmiech na twarzy. 

Oczywiście nie zawsze było tak kolorowo,nie wszystko smakowało. Wiem,że niektórzy mają naprawdę nie miłe wspomnienia,najczęściej z zupą mleczną czy innymi. Wydaje mi się,że byłam grzeczną dziewczynką i nie grymasiłam,jedyne czego nie lubię, nie przepadam do tej pory,to ryba. Pamiętam,że nigdy nie jadłam ryby. No cóż...

Jest kilka dań,które uwielbiam do tej pory. Praktycznie każda z nich ma swoją historię.

Ciasto drożdżowe z migdałami.

Ciasta drożdżowe kojarzą mi się z moją prababcią,prawdę mówiąc nie pamiętam jej osoby zbyt dobrze,ale za,to pamiętam te ciasta..Nieduża kuchnia,z kuchnią kaflową,na środku stół a na nim wielki placek drożdżowy. Babcia ciasta robiła z rodzynkami,ale ja za nimi nie przepadam więc postawiłam na migdały.

Składniki:

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

2,5 szklanki mąki

15 dag margaryny, roztopić

50 g drożdży

3 jajka, rozkłócone

1 op. cukru waniliowego

płatki migdałów ok 80 g

tłuszcz do wysmarowania formy

cukier puder


Mleko lekko podgrzać z cukrami i wlać do mąki,dodać jajka i wymieszać.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i połączyć z ciastem. Całość zagnieść,pod koniec dodając margarynę i wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto połączyć z migdałami i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
Piec przez ok 45 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni.
Upieczone ciasto wyjąć z formy i gdy jest jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Wspomnień czar

 

Kapuśniak.

Dania z kapusty,to specjalność mamy mojej mamy,a mojej babci. Babcia pochodzi z niewielkiej pod lubelskiej miejscowości,gdzie kapustę jadało się prawie codziennie. Kapusta była tania,łatwa w przechowaniu. Można ją było przygotować na mnóstwo sposobów. Babcia chociaż już ma swoje lata i raczej nie powinna jeść zbyt często kapusty,,ale jednak..nie potrafi inaczej.

Składniki:

1 kg kiszonej kapusty

2 średnie cebule

1 szklanka kwaśnej śmietany

ok 200 g wędzonego boczku

ok 200 g wędzonej kiełbasy

ząbek czosnku

1-2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżka mąki

sól do smaku

Kapustę zalej 3 l wody i zagotuj.
Boczek pokrój w kostkę a kiełbasę w plasterki. Na suchej patelni podsmaż boczek i dodaj do gotującej się kapusty.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj po czym dodaj do zupy. Zupę gotuj do momentu aż kapusta będzie miękka.
W między czasie podsmaż kiełbasę,dodaj pod koniec gotowania się zupy. Przypraw do smaku słodką papryką oraz solą. Śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do zupy. Zawartość garnka ponownie zagotuj cały czas mieszając.
Zupę najlepiej podawać z chlebem.

Wspomnień czar

Kapusta pieczona.

Kolejne danie z wykorzystaniem kapusty kiszonej. Tym razem specjalność mojej mamy. Duża część dzieci nie przepada za kapustą,ja jednak lubiłam i lubię do tej pory.

Składniki

 

2-3 kg kapusty kiszonej

4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 kg mięsa mielonego

sól i pieprz do smaku

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

cebula

1 łyżka mąki

1 łyżka oleju

 

 
Kapustę dobrze wyciśnij i wypłucz. Po czym ugotuj dwa razy. Ugotowaną kapustę odstaw by ostygła. Wypłucz i wyciśnij a następnie posiekaj.Do kapusty dodaj mięso mielone,koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wymieszaj.Cebulę drobno posiekaj.Z mąki i oleju przygotuj zasmażkę,dodaj cebulę i lekko podsmaż. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do kapusty i dokładnie przemieszaj. Kapustę przełóż do blaszki do pieczenia i piecz w 190 C przez ok 2 godziny. 
Wspomnień czar
 

Makaron z jagodami.

Mimo,że to naprawdę proste do przygotowania,to chyba jednych z najlepszych dań,które lubiłam najbardziej. Oczywiście najlepiej jeśli kluseczki przygotowała babcia. W lecie dziadek wynosił niewielki stolik do ogrodu i razem z kuzynami siadaliśmy na niewielkich stołeczkach. Gdy się już najedliśmy ganialiśmy się w koło pokazując zabarwione języki.


Składniki:

400 g makaronu

500 ml jagód

1 duże opakowanie jogurtu naturalnego

cukier lub miód do smaku

Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Przecedzamy. Jagody(kilka odłożyć do posypania) wraz z cukrem przekładamy do miseczki.Widelcem rozgniatamy jagody(można użyć blendera). Do jagód dodajemy jogurt i mieszamy. Tak przygotowanymi jagodami polewamy makaron i posypujemy pozostałymi jagodami.

Wspomnień czar

Kogel mogel.

Podobno pomaga zwalczyć wszelkie choroby. Gdy byłam chora,tak zawsze mówiła moja mama. Oczywiście nie protestowałam. Kogel mogel? Pycha!

Składniki :

4 żółtka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 łyżki cukru trzcinowego

kilka pokrojonych truskawek

cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzej do 180 C.

Żółtka wraz z cukrem utrzyj na kogel mogel. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj łyżką.

Foremki do zapiekania wyłóż truskawkami,wylej kogel mogel i piecz przez ok 10 minut,do momentu aż wierzch się lekko zarumieni.

Gotowy kogel mogel możecie posypać cukrem pudrem.

Wspomnień czar

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak