Wpływ marynaty na mięso

Marynatę używamy do marynowania mięsa lub warzyw , które później damy np. na grillu czy upieczemy je w piekarniku. Po zamarynowaniu mięsa czy warzyw nasze produkty nabierają lepszego i wyrazistego smaku. Zrobienie mięsa w marynacie spowoduje , że mięso w środku będzie soczyste. Najczęściej marynaty przygotowujemy z oleju, octu oraz ulubionych przypraw ale należy pamiętać aby nie przesadzić z ich ilością. Aby bakterie się nie rozwijamy należy zamarynowane mięso czy inne produkty odstawić do lodówki . Czas marynowania zależy od produktów takich jak mięso czy warzywa. Stosowanie marynat to same zalety. Możemy je zrobić samemu w domu lub zakupić w sklepie. Ostatnio natknęłam się na marynaty z firmy Prymat i jestem bardzo mile zaskoczona.
Zapraszam na moje propozycje dań z marynatami w rolach głównych
Boczek wędzony
Składniki :
boczek surowy 2 kg
Składniki na marynatę :
ziele angielskie całe 4
liście laurowe Prymat 4
woda 5 l
sól 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Boczek myjemy i osuszamy po osuszeniu nacieramy solą. Wykonanie marynaty :
Wszystkie składniki dajemy do dużego garnka i mieszamy chwilkę do rozpuszczenia soli . Następnie boczek dajemy do marynaty i odstawiamy na 4 dni. Boczek powinien leżeć w chłodzie i 3 razy w ciągu dnia obrócić boczek na 2 stronę. Po wyciągnięciu z marynaty dajemy do mocno rozgrzanej wędzarni i wędzimy około 3-4 godziny aż boczek będzie miał kolor złoty.
Wędzony królik
Składniki na marynatę :
oliwa z oliwek 1/2 szklanki
ziele angielskie całe 3
liść laurowy 3
sól do smaku
czarny pieprz mielony Prymat
królik 2 większe
Sposób przygotowania
Królika płuczemy w wodzie i osuszamy po osuszeniu . nacieramy królika marynatą.
Wykonanie marynaty :
Wszystkie składniki z marynaty łączymy razem do połączenia się wszystkich składników. Gotową marynatą nacieramy królika. Natartego królika odstawiamy w chłodne miejsce na 8 godzin przed wędzeniem.
Królika wędzimy około 3 - 3.5 godzin co jakiś czas przewracając go .