Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoski ser - MOZZARELLA

Mozzarella to ser z południowych Włoch, tradycyjnie wykonywany z mleka bawolego. Jest biały, elastyczny o świeżym i mlecznym aromacie.

Jej smak jest delikatny, a konsystencja kremowa. Ser ten sprzedawany jest z reguły w postaci mniejszych lub większych kulek w zalewie.

 

 

Włoski ser - MOZZARELLA


Ser mozzarella jest produktem mlecznym, który dostarcza wiele składników odżywczych. Zawiera niacynę, ryboflawinę, tiaminę, biotynę i witaminę B6, ponadto ma także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak A, D i E, które są istotne dla wzrostu kości, wchłaniania wapnia i ochrony błon komórkowych. Inne składniki odżywcze znajdujące się w mozzarelli to potasu, chlorek sodu, żelazo, fosfor. Oprócz witamin i minerałów jest dobrym źródłem białka.


Mozzarellę można jeść na wiele sposobów. Dzięki jej rozciągliwości po roztopieniu stosuje się ją do pizzy, lazanii, spaghetti, zapiekanek. Idealnie sprawdza się też w sałatkach, kanapkach czy przystawkach.




PRZEPISY:



Łódki z kurczaka nadziewane pieczarkami w sosie chrzanowym

Włoski ser - MOZZARELLA

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • mozzarella w kulce - 1 sztuka


Farsz:

  • pieczarki - 200 gram
  • szalotka - 2 sztuki   
  • natka pietruszki - 4 gałązki   
  • masło - 2 łyżeczki  
  • sól morska
  • pieprz kolorowy



Sos: 

  • szalotka - 2 sztuki   
  • masło - 2 łyżeczki   
  • rosół z kury Kucharek - 75 ml   
  • śmietana kremówka - 100 ml (36%)   
  • chrzan tarty - 2 łyżeczki  
  • natka pietruszki - 0,5 pęczka 
  • pieprz czarny mielony   
  • sól morska



Piersi z kurczaka umyć, oczyścić następnie naciąć na środku tak aby powstała kieszonka. Oprószyć solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
Farsz: szalotki pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać pieczarki pokrojone również w kostkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, smażyć ok 10 min na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Do kieszonek w nałożyć farsz. Piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec ok 25 min.
Sos: Na maśle zeszklić szalotkę pokrojoną w piórka. Wlać rosół z kury dusić ok 2-3 min, po czym dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać chrzan oraz posiekaną natkę pietruszki.
Do gotowego sosu włożyć upieczone piersi, które można udekorować plastrami mozzarelli. Podawać np. z ryżem lub kaszą.

Zapiekanka makaronowa

Włoski ser - MOZZARELLA

Składniki:

  • makaron penne - 200 gram
  • por - 50 gram
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • boczek wędzony - 200 gram
  • ser pleśniowy - 50 gram
  • serek topiony - 100 gram
  • ser tarty mozzarella - 100 gram
  • śmietanka 12% - 150 ml
  • oliwa - 1 łyżka
  • sól
  • pieprz



Makaron ugotować według instrukcji z opakowania. Boczek pokroić w paski i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać pokrojoną cebulę, paprykę i por. Całość podsmażyć ok 10 min, doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie wymieszać z makaronem. Śmietankę podgrzać, dodać ser pleśniowy oraz serek topiony - lekko zagotować, cały czas mieszając aby sery się roztopiły. Do naczynia żaroodpornego lub kokilek przełożyć przygotowany makaron z farszem i zalać sosem serowym. Całość posypać tartą mozzarellą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu rozpuszczenia się sera - ok 10-12 min.

 

Tarta serowa z dodatkami

Włoski ser - MOZZARELLA

Składniki:

Ciasto:

  • masło - 150 gram
  • mąka - 250-300 gram
  • jajko - 1 sztuka
  • sól

Farsz:

  • szpinak - 250 gram
  • boczek wędzony - 50 gram
  • szynka - 50 gram
  • oliwki czarne - 20 sztuk
  • szalotka - 2 sztuki
  • masło

Masa serowa:

  • jajka - 2 sztuki
  • śmietana kremowa 30% lub 36% - 200 ml
  • ser mozarella - 150 gram
  • ser pleśniowy typu gorgonzola - 100 gram
  • szczypiorek - 0,5 pęczka
  • pieprz kolorowy - świeżo zmielony


Ciasto:

Mąkę przesiać, dodać sól, masło oraz jajko i dokładnie zagnieść. Ciasto uformować w kulę i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek o średnicy większej niż forma. Ciastem wyłożyć boki oraz dno formy, następnie spód podziurkować widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 min, po czym wyjąć z piekarnika.

Podczas gdy ciasto jest w lodówce można przygotować farsz oraz masę serową. Farsz: Boczek oraz szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, po chwili dodać szalotkę pokrojoną w piórka oraz oliwki przecięte na pół. Całość smażyć ok 5 min. Pod sam koniec dodać szpinak - dusić 3-4 min. Masa serowa: Jajka wbić do naczynia dodać śmietanę i pieprz dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojony ser pleśniowy, startą mozzarelle oraz posiekany szczypiorek - całość wymieszać.
Na upieczone ciasto nałożyć farsz, po czym zalać do masą serową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 min.P

dollce 09.11.2015 10:30
Dziękuję bardzo :)
Czarnula666 08.11.2015 23:31
super przepisy :)najlepsza domowa mozarella ;)
bietka 07.11.2015 08:36
bardzo lubię ser mozzarella, a najbardziej z pomidorami, ale ta tarta serowa z dodatkami musi być pyszna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak