Włoski ser - MOZZARELLA

Jej smak jest delikatny, a konsystencja kremowa. Ser ten sprzedawany jest z reguły w postaci mniejszych lub większych kulek w zalewie.
Ser mozzarella jest produktem mlecznym, który dostarcza wiele składników odżywczych. Zawiera niacynę, ryboflawinę, tiaminę, biotynę i witaminę B6, ponadto ma także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak A, D i E, które są istotne dla wzrostu kości, wchłaniania wapnia i ochrony błon komórkowych. Inne składniki odżywcze znajdujące się w mozzarelli to potasu, chlorek sodu, żelazo, fosfor. Oprócz witamin i minerałów jest dobrym źródłem białka.
Mozzarellę można jeść na wiele sposobów. Dzięki jej rozciągliwości po roztopieniu stosuje się ją do pizzy, lazanii, spaghetti, zapiekanek. Idealnie sprawdza się też w sałatkach, kanapkach czy przystawkach.
PRZEPISY:
Łódki z kurczaka nadziewane pieczarkami w sosie chrzanowym
Składniki:
- pierś z kurczaka - 2 sztuki
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
- mozzarella w kulce - 1 sztuka
Farsz:
- pieczarki - 200 gram
- szalotka - 2 sztuki
- natka pietruszki - 4 gałązki
- masło - 2 łyżeczki
- sól morska
- pieprz kolorowy
Sos:
- szalotka - 2 sztuki
- masło - 2 łyżeczki
- rosół z kury Kucharek - 75 ml
- śmietana kremówka - 100 ml (36%)
- chrzan tarty - 2 łyżeczki
- natka pietruszki - 0,5 pęczka
- pieprz czarny mielony
- sól morska
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić następnie naciąć na środku tak aby powstała kieszonka. Oprószyć solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
Farsz: szalotki pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać pieczarki pokrojone również w kostkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, smażyć ok 10 min na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Do kieszonek w nałożyć farsz. Piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec ok 25 min.
Sos: Na maśle zeszklić szalotkę pokrojoną w piórka. Wlać rosół z kury dusić ok 2-3 min, po czym dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać chrzan oraz posiekaną natkę pietruszki.
Do gotowego sosu włożyć upieczone piersi, które można udekorować plastrami mozzarelli. Podawać np. z ryżem lub kaszą.
Zapiekanka makaronowa
Składniki:
- makaron penne - 200 gram
- por - 50 gram
- papryka czerwona - 1 sztuka
- cebula - 2 sztuki
- boczek wędzony - 200 gram
- ser pleśniowy - 50 gram
- serek topiony - 100 gram
- ser tarty mozzarella - 100 gram
- śmietanka 12% - 150 ml
- oliwa - 1 łyżka
- sól
- pieprz
Makaron ugotować według instrukcji z opakowania. Boczek pokroić w paski i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać pokrojoną cebulę, paprykę i por. Całość podsmażyć ok 10 min, doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie wymieszać z makaronem. Śmietankę podgrzać, dodać ser pleśniowy oraz serek topiony - lekko zagotować, cały czas mieszając aby sery się roztopiły. Do naczynia żaroodpornego lub kokilek przełożyć przygotowany makaron z farszem i zalać sosem serowym. Całość posypać tartą mozzarellą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu rozpuszczenia się sera - ok 10-12 min.
Tarta serowa z dodatkami
Składniki:
Ciasto:
- masło - 150 gram
- mąka - 250-300 gram
- jajko - 1 sztuka
- sól
Farsz:
- szpinak - 250 gram
- boczek wędzony - 50 gram
- szynka - 50 gram
- oliwki czarne - 20 sztuk
- szalotka - 2 sztuki
- masło
Masa serowa:
- jajka - 2 sztuki
- śmietana kremowa 30% lub 36% - 200 ml
- ser mozarella - 150 gram
- ser pleśniowy typu gorgonzola - 100 gram
- szczypiorek - 0,5 pęczka
- pieprz kolorowy - świeżo zmielony
Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać sól, masło oraz jajko i dokładnie zagnieść. Ciasto uformować w kulę i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek o średnicy większej niż forma. Ciastem wyłożyć boki oraz dno formy, następnie spód podziurkować widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 min, po czym wyjąć z piekarnika.
Podczas gdy ciasto jest w lodówce można przygotować farsz oraz masę serową. Farsz: Boczek oraz szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, po chwili dodać szalotkę pokrojoną w piórka oraz oliwki przecięte na pół. Całość smażyć ok 5 min. Pod sam koniec dodać szpinak - dusić 3-4 min. Masa serowa: Jajka wbić do naczynia dodać śmietanę i pieprz dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojony ser pleśniowy, startą mozzarelle oraz posiekany szczypiorek - całość wymieszać.
Na upieczone ciasto nałożyć farsz, po czym zalać do masą serową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 min.P