Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosna ach to Ty !

Kilka dni temu przywitaliśmy wiosnę. Jeszcze kapryśną, ze śniegiem, deszczem i przymrozkami, ale jest !! Cieszmy się nią :)

Będą się jeszcze zdarzać dni chłodniejsze, nie zmienia to jednak faktu że każdego dnia mamy coraz więcej słońca, którego promienie ogrzewają nas coraz dłużej. Kwiaty rozkwitają, drzewa pokrywają się pąkami i lada dzień wybuchną soczystą zielenią.

Nasze spacery się przedłużają i wcale nie mamy ochoty wracać do domu.

Chętnie zrzucamy ciężkie, grube kurtki, czapki i szaliki. Z przyjemnością włożymy lekkie buty.

Również w kuchni wiosna przynosi wiele zmian. Z niecierpliwością czekam już na wszystkie nowalijki. Na naszych talerzach będą królowały teraz świeże, lekkie sałatki. Co rano wypiję lekki owocowo-warzywny koktajl. Nawet słodycze przygotowywane dla dzieci nabierają wiosennego wymiaru.

Jedną z oznak że wiosna jest już u mnie w domu  jest kiełkująca na parapecie rzeżucha. Dodajemy ją do sałatek, sypiemy na kanapki, do jajecznicy i obowiązkowo do pasty jajecznej. 

Przedstawiam Wam przepis podstawowy na Pastę jajeczną, a co do niej jeszcze dodacie zależy tylko od Was :)

 

Składniki

  • 8 wiejskich jajek
  • łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • 3 łyżki posiekanej rzeżuchy
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Jajka umyć i ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i widelcem rozdrobnić, nie za mocno. Dodać majonez, jogurt, posiekany szczypiorek i rzeżuchę. Delikatnie wymieszać. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. 

 

Sałatka ze szpinakiem, kozim serem i grillowaną papryką

Wiosna ach to Ty !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smaczna, lekka a zarazem pożywna i bogata w witaminy. Szpinak to jedno z moich ulubionych wiosennych warzyw, jeszcze kilka dni i będę miała pierwsze zbiory na swojej działce.

Składniki na 2 porcje:

  • 4 łyżki zielonej soczewicy
  • papryka czerwona
  • 180 g koziego sera
  • 2 duże garście szpinaku
  • sok z cytryny - ok. 5 łyżek
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, mały ząbek czosnku, cukier

Sok z cytryny i oliwę wlać do miseczki i mieszać do połączenia. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i bardzo drobno pokrojonym czosnkiem. Odstawić.

Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić  i ostudzić. Paprykę pokroić na nieduże kawałki i grillować (lub piec) aż skórka mocno się spiecze i pokryje bąblami. Gorącą zawinąć na kilka minut w folię aluminiową, następnie obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. 

Szpinak umyć i osuszyć, rozłożyć na talerze, dodać pokrojony w kosteczkę ser, paprykę i soczewicę. Skropić przygotowanym dressingiem. Lekko zamieszać i podawać. 

 

Koktajl ze szpinaku, bananów i pomarańczy

Wiosna ach to Ty !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koktajl owocowy z dodatkiem świeżego szpinaku. Nie ma w nim nic specjalnego, ani nic trudnego, nie jest to również żadna nowość. Mamy za to zdrowy, pełny witamin i sycący koktajl który doskonale smakuje i zaspokoi głód.
Zapewniam że szpinak jest tu jedynie dodatkiem który nadaje kolor i wzbogaca napój w cenne witaminy. Smak nadają mu banany i pomarańcze, które możemy zastąpić dowolnymi i lubianymi owocami :)

Składniki na 2 porcje:

  • 2 banany
  • 2 pomarańcze
  • dwie duże garście szpinaku
  • ewentualnie woda

Banany obrać i pokroić w plastry. Pomarańcze obrać i rozdrobnić, nie usuwać błon. Szpinak umyć i osuszyć. Odłożyć kilka liści szpinaku, oraz plasterki banana do dekoracji - skropić je sokiem z pomarańczy. 

Resztę składników zmiksować na gładko, można go rozrzedzić wodą. Rozlać do szklanek, udekorować plasterkami banana i listkami szpinaku. Podawać.

 

 

I wreszcie coś dla naszych najmłodszych. Małe słodkie przyjemności które cieszą oko i rozpieszczają podniebienia nie tylko dzieci.

Kruche ciasteczka z kardamonem

Wiosna ach to Ty !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kruche, maślane ciasteczka pachnące kardamonem. Uzależniają smakiem i aromatem świeżo mielonego zielonego kardamonu :) Zapraszam! 

Składniki:

  • 200 g zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 6 ziaren zielonego kardamonu
  • ok. 2 łyżki cukru perlistego
  • łyżka mleka

Kardamon zmielić. Mąkę i cukier puder przesiać. Masło pokroić w kostkę. Wymieszać z mąką i cukrem, dodać sól, kardamon i żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (można dłużej, nawet całą noc). Schłodzone ciasto wałkować na grubość ok. 3-4 mm. Wycinać ciasteczka i układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka ciasteczka posmarować mlekiem i obsypać cukrem perlistym. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, ok. 10 minut, do lekkiego zrumienia. Po upieczeniu zostawić chwilę na blaszce i ściągać na kratkę dopiero gdy stwardnieją. 

 

Marcepanowe cake pops

Wiosna ach to Ty !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wiosenna odsłona ciastek na patyku, które robią furorę w moim domu. Dzieci je uwielbiają, chętnie pomagają przy ich przygotowaniu a następnie z radością zjadają.

  • 200 g masy marcepanowej
  • 250 g suchego czekoladowego ciasta
  • łyżka powideł
  • 200 g białej czekolady (lub po 100 g kolorowych pastylek candy melts)
  • żółty i czerwony barwnik do czekolady
  • łyżka oleju rzepakowego
  • ozdoby wykonane z masy cukrowej
  • patyczki do lizaków lub długie wykałaczki

Ciasto drobno pokruszyć, dodać starty na tarce marcepan i powidła. Składniki dokładnie połączyć. Uformować w kulę wstawić do zamrażarki na 30 minut.

Ze schłodzonego ciasta formować kuleczki, wielkości orzecha włoskiego (ok. 20 g), ułożyć na talerzu w chłodzić w zamrażarce przez 15 minut.

Czekoladę lub pastylki roztopić w kąpieli wodnej. Dodać olej i dokładnie wymieszać. Zabarwić barwnikami. Użyłam pastylek candy melts i do nich również dodałam olej, ponieważ miały za gęstą konsystencję.

Ciasto wyjąć z zamrażarki. Końcówkę patyczka do lizaka moczymy w czekoladzie i wbijamy go w środek kulki. Ciasteczkowy lizak moczyć w rozpuszczonej czekoladzie i odczekać, by nadmiar czekolady spłynął. Gdy czekolada przestanie kapać przykleić kwiatki i wbić w styropian, lub położyć na papierze do pieczenia. Czynność powtarzać do wyczerpania kulek. Patyczki wbijać ostrożnie, niemal do końca, tak by ciasto nam nie spadło.

Cake pops schłodzić w lodówce przez 30 minut. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak