Inspiracje wielkanocne - Baby i babki

Opublikowano: 07.04.2014
Autor: Łucja
Inspiracje wielkanocne - Baby i babki
Wielkanoc to święto radosne, ciepłe i wiosenne. Po czterdziestu dniach postu całą rodziną zasiadamy do świątecznego śniadania, przy obficie zastawionych stołach. Zapraszam na słodkie inspiracje wielkanocne...

Wianuszek Gdański

Lekkie ciasto przełożone kremem, w kształcie wianuszka.  Pieczenie wianuszka na święta to u nas tradycja. Mama piecze go od lat i teraz ja również piekę go dla swoich dzieci i męża. Przepadamy za nim, nie jest za słodki i bardzo prosty w przygotowaniu.

Składniki na ciasto:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Formę z kominem wysmarować masłem i wysypać kaszą manną.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać.  Wlać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 30 minut. Do suchego patyczka. Ciasto mocno urośnie, po czym lekko opadnie. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić ciasto jeszcze parę minut w formie, po czym delikatnie wyciągnąć je na kratkę i całkowicie wystudzić. Ciasto jest bardzo delikatne.

Składniki na masę:

  • 1/2 litra mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 200 g miękkiego masła
  • 60 g cukru pudru
  • olejek migdałowy

 Dodatkowo potrzebne będą:

  • 100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  •  łyżka masła
  • olejek migdałowy

W rondelku ugotować mleko z kaszą. Gotować mieszając, ok 10 minut. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodać cukier puder i ucierać aż się rozpuści. Cały czas ucierając dodawać kaszę mannę. Na koniec dodać kilka kropli olejku migdałowego.

Na patelni roztopić masło, wsypać płatki owsiane i kilka kropli olejku migdałowego. Prażyć płatki do zrumienienia.  Wystudzić.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż dwa razy. Przełożyć kremem blaty i całe ciasto w koło. 

Ciasto obsypać płatkami owsianymi. Schłodzić w lodówce.

 

Babka kisielowa

 Inspiracje wielkanocne - Baby i babki

 

Kisielowa babka przykuwa uwagę,  nie można przejść obojętnie wobec jej pięknego różowo-brzoskwiniowego koloru. Jej pieczenie sprawi wiele radości dzieciom.

A babeczka sama w sobie jest pyszna, puszysta i lekko kwaskowa. 

 

Składniki na babkę:

  • 250 g masła lub margaryny
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka kisieli truskawkowych, bez cukru - użyłam dwóch truskawkowych i dwóch malinowych, myślę że dużo lepiej sprawdziłyby się tu wiśniowe
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. 

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać kolejno żółtka. Mąkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy. Dokładnie wymieszać, następnie wlać ekstrakt. Pianę z białek wymieszać z masą na najniższych obrotach miksera. Gotową masę wylać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną. 

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

Składniki na polewę:

  • 200 g białej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła

dodatkowo: kolorowa posypka


Czekoladę drobno posiekać, wsypać do miseczki, dodać masło i mleko. Miseczkę ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia się składników.  Przestudzić i pędzelkiem posmarować babkę. Udekorować kolorową posypką. 

 

Babka czekoladowa

Inspiracje wielkanocne - Baby i babki

 Mocno czekoladowa babka której smak podkreśla dodatek kawy. Ciasto jest lekkie i puszyste, nie za suche, ale też nie wilgotne, takie w sam raz. Dzięki dodtakowi sera dłużej zachowuje świeżość.


Składniki:

forma o pojemności ok 1,5 litra

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru pudru 
  • 250 g mąki 
  • 250 g serka mascarpone - można użyć ricotty, lub serka homogenizowanego
  • 2 czubate łyżki kakao 
  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • duża szczypta soli 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Mąkę, kakao, sodę przesiać, dodać sól i kawę. Gorzką czekoladę drobno pokroić. Masło utrzeć z cukrem, następnie cały czas ucierając dodawać żółtka. Kolejno, łyżka po łyżce dodawać na zmianę ser i mąkę. Ucierać do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem, dodać czekoladę. Gotową masę wyłożyć do formy wysmarowanej masłem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 40-50 minut, do suchego patyczka. Studzić na kratce.

Składniki na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 3 łyżki mleka 
  • szczypta soli

Czekoladę drobno posiekać, umieścić w metalowej miseczce, dodać cukier, mleko i sól. Miseczkę umieścić nad gotującą się wodą, tak by nie dotykała wody. Mieszając podgrzewać  do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i pędzelkiem nanieść na babkę. Dowolnie udekorować jajeczkami, cukierkami lub kolorową posypką. 

 

Babka marcepanowa

Inspiracje wielkanocne - Baby i babki

Babeczka z marcepanem, której nie można się oprzeć :) mocno orzechowa, pachnąca i wilgotna, jednocześnie lekka i puszysta.  Prosta w przygotowaniu. Polecam nie tylko od święta.

 

Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 150 g masy marcepanowej
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan
  • 3 jaja 
  • 100 g drobnego cukru z wanilią
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 200 g śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Dodatkowo: 

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 

Formę z kominem wysmarować masłem i wysypać kaszą manną.

Masę marcepanową schłodzić w lodówce i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszać razem marcepan, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać powoli, cały czas ubijając cukier i żółtka.  Do masy jajecznej dodać suche składniki, dokładnie wymieszać, dodać kremówkę, wymieszać.

 Wlać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez 1 godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić babkę jeszcze chwilę w formie, po czym wyciągnąć ją ostrożnie na kratkę i wystudzić.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, wymieszać dokładnie z kremówką. Czekoladą udekorować babkę.

Smacznego :)

prymat